- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa krem z kalarepki z szynką
Zupa
2 duże kalarepki
cebula
20 g masła
750 ml warzywnego bulionu
sok z 1/4 cytryny
200 ml śmietany
sól i płaska łyżeczka pieprzu
Do przyozdobienia
4 listki kalarepki
100 g ugotowanej szynki
2 kromki chleba tostowego
30 g masła
łyżka posiekanej pietruszki
1.Kalarepkę i cebulę obieramy i kroimy w kawałki. Smażymy na maśle ( 4 minuty), zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny,pieprz i solimy do smaku. Gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu zupę miksujemy.
2.Szynkę i listki kalarepki kroimy w cienkie paski.
3.Chleb tostowy kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
4.Do zmiksowanej zupy dodajemy pokrojoną szynkę, liście kalarepy (pozostawiając odrobinę do dekoracji) i posiekaną pietruszkę, dolewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz krótko gotujemy.
5.Zupę wlewamy na talerz, posypujemy kostkami chleba tostowego i dekorujemy paseczkami szynki i liści kalarepki.
Ps1 Przepis na 3 porcje. Jedna porcja zawiera 534 kcl.
Ps2 Wskazane jest by podczas miksowania zupy pozostałe śladowe kawałeczki kalarepki.
Ps3 Przepis pochodzi z czasopisma GUSTO 05/2010

Zupa
2 duże kalarepki
cebula
20 g masła
750 ml warzywnego bulionu
sok z 1/4 cytryny
200 ml śmietany
sól i płaska łyżeczka pieprzu
Do przyozdobienia
4 listki kalarepki
100 g ugotowanej szynki
2 kromki chleba tostowego
30 g masła
łyżka posiekanej pietruszki
1.Kalarepkę i cebulę obieramy i kroimy w kawałki. Smażymy na maśle ( 4 minuty), zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny,pieprz i solimy do smaku. Gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu zupę miksujemy.
2.Szynkę i listki kalarepki kroimy w cienkie paski.
3.Chleb tostowy kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
4.Do zmiksowanej zupy dodajemy pokrojoną szynkę, liście kalarepy (pozostawiając odrobinę do dekoracji) i posiekaną pietruszkę, dolewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz krótko gotujemy.
5.Zupę wlewamy na talerz, posypujemy kostkami chleba tostowego i dekorujemy paseczkami szynki i liści kalarepki.
Ps1 Przepis na 3 porcje. Jedna porcja zawiera 534 kcl.
Ps2 Wskazane jest by podczas miksowania zupy pozostałe śladowe kawałeczki kalarepki.
Ps3 Przepis pochodzi z czasopisma GUSTO 05/2010