- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
(z Delia's Vegetarian Collection)
700g mlodych pasternakow, obranych i pokrojonych w kostke
1 srednie jablko Bramley (lub inne kwasne, do gotowania), obrane
1 czubata lyzka nasion kolendry
1 czubata lyzka nasion kuminu
6 zielonych karamonow, nasiona tylko
40g masla
1 lyzka oleju z pestek winogron
2 srednie cebule, obrane i posiekane
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 czubata lyzeczka kurkumy
1 czubata lyzeczka imbiru w proszku
1.2 litra wywaru z warzyw
sol, pieprz
Na malej patelni na sucho uprazyalm nasiona, gdy zmienily kolor i zaczely intensywne pachniec, zdjelam z ognia, wsypalam je do mozdzierza i utarlam na proszek.
W rondlu roztapilam maslo z olejem i gdy sie spienilo wlozylam cebule, smazylam ok. 5 minut, nastepnie dodlame zmiazdzony czosnek. Mieszajac smazyalm kolejne pare minut. Na koniec wsypalam przyprawy i po krotkim przesmazeniu, wlozylam do garnka pasternaki. Zalalam rosolem i odkryte gotowalam na malenkim ogniu przez 1 godzine.
Gdy pasternaki zmiekkly, zdjelam garnek z ognia i recznym blenderm przetarlam zupe na krem. Doprawilam do smaku. Tuz przed podaniem, obralam jablko ze skorki i starlam na tarce o duzych oczkach wprost do zupy, gotowalam przez 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym rozlalam do ogrzanych misek. Pyszna!
700g mlodych pasternakow, obranych i pokrojonych w kostke
1 srednie jablko Bramley (lub inne kwasne, do gotowania), obrane
1 czubata lyzka nasion kolendry
1 czubata lyzka nasion kuminu
6 zielonych karamonow, nasiona tylko
40g masla
1 lyzka oleju z pestek winogron
2 srednie cebule, obrane i posiekane
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 czubata lyzeczka kurkumy
1 czubata lyzeczka imbiru w proszku
1.2 litra wywaru z warzyw
sol, pieprz
Na malej patelni na sucho uprazyalm nasiona, gdy zmienily kolor i zaczely intensywne pachniec, zdjelam z ognia, wsypalam je do mozdzierza i utarlam na proszek.
W rondlu roztapilam maslo z olejem i gdy sie spienilo wlozylam cebule, smazylam ok. 5 minut, nastepnie dodlame zmiazdzony czosnek. Mieszajac smazyalm kolejne pare minut. Na koniec wsypalam przyprawy i po krotkim przesmazeniu, wlozylam do garnka pasternaki. Zalalam rosolem i odkryte gotowalam na malenkim ogniu przez 1 godzine.
Gdy pasternaki zmiekkly, zdjelam garnek z ognia i recznym blenderm przetarlam zupe na krem. Doprawilam do smaku. Tuz przed podaniem, obralam jablko ze skorki i starlam na tarce o duzych oczkach wprost do zupy, gotowalam przez 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym rozlalam do ogrzanych misek. Pyszna!