Zupa krem z pasternakow i jablek

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
(z Delia's Vegetarian Collection)

700g mlodych pasternakow, obranych i pokrojonych w kostke
1 srednie jablko Bramley (lub inne kwasne, do gotowania), obrane
1 czubata lyzka nasion kolendry
1 czubata lyzka nasion kuminu
6 zielonych karamonow, nasiona tylko
40g masla
1 lyzka oleju z pestek winogron
2 srednie cebule, obrane i posiekane
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 czubata lyzeczka kurkumy
1 czubata lyzeczka imbiru w proszku
1.2 litra wywaru z warzyw
sol, pieprz

Na malej patelni na sucho uprazyalm nasiona, gdy zmienily kolor i zaczely intensywne pachniec, zdjelam z ognia, wsypalam je do mozdzierza i utarlam na proszek.

W rondlu roztapilam maslo z olejem i gdy sie spienilo wlozylam cebule, smazylam ok. 5 minut, nastepnie dodlame zmiazdzony czosnek. Mieszajac smazyalm kolejne pare minut. Na koniec wsypalam przyprawy i po krotkim przesmazeniu, wlozylam do garnka pasternaki. Zalalam rosolem i odkryte gotowalam na malenkim ogniu przez 1 godzine.

Gdy pasternaki zmiekkly, zdjelam garnek z ognia i recznym blenderm przetarlam zupe na krem. Doprawilam do smaku. Tuz przed podaniem, obralam jablko ze skorki i starlam na tarce o duzych oczkach wprost do zupy, gotowalam przez 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym rozlalam do ogrzanych misek. Pyszna!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy