Zupa krem z pasternakow i jablek

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
(z Delia's Vegetarian Collection)

700g mlodych pasternakow, obranych i pokrojonych w kostke
1 srednie jablko Bramley (lub inne kwasne, do gotowania), obrane
1 czubata lyzka nasion kolendry
1 czubata lyzka nasion kuminu
6 zielonych karamonow, nasiona tylko
40g masla
1 lyzka oleju z pestek winogron
2 srednie cebule, obrane i posiekane
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 czubata lyzeczka kurkumy
1 czubata lyzeczka imbiru w proszku
1.2 litra wywaru z warzyw
sol, pieprz

Na malej patelni na sucho uprazyalm nasiona, gdy zmienily kolor i zaczely intensywne pachniec, zdjelam z ognia, wsypalam je do mozdzierza i utarlam na proszek.

W rondlu roztapilam maslo z olejem i gdy sie spienilo wlozylam cebule, smazylam ok. 5 minut, nastepnie dodlame zmiazdzony czosnek. Mieszajac smazyalm kolejne pare minut. Na koniec wsypalam przyprawy i po krotkim przesmazeniu, wlozylam do garnka pasternaki. Zalalam rosolem i odkryte gotowalam na malenkim ogniu przez 1 godzine.

Gdy pasternaki zmiekly, zdjelam garnek z ognia i recznym blenderm przetarlam zupe na krem. Doprawilam do smaku. Tuz przed podaniem, obralam jablko ze skorki i starlam na tarce o duzych oczkach wprost do zupy, gotowalam przez 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym rozlalam do ogrzanych misek. Pyszna!

Załączniki

• Parsnip_Soup_with_Apples.jpg
    Parsnip_Soup_with_Apples.jpg
    48.1 KB · Wyświetleń: 0

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Ooooo! Na pewno zrobie, uwielbiam zupy pasternakowe, ale z jablkiem jeszcze nie jadlam
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
O, Kiiri, jak sie ciesze, zrob - jest pyszna. Sama nie wiem jak moglam zyc, ze bez tej wlasnie zupy. Moja corka ja uwielbia, pytala dzis kiedy znow zrobie...i na pewno nie bede czekac do nastepnego Dnia Jablka :D

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Patrze... a to moja zupa!
Ale nie. "Moja" jest gruszkowo pasternakowa. I nawet proporcje ma gruszkowo pasternakowe - na 3 korzenie pasternaku 3 gruszki.
Jak zachwalacie to musze sprobowac. Juz czuje, ze chlopcy beda zachwyceni.

A dorwalam przepis w 'alive' canada's natural health and wellness magazine.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tez mysle, ze caly sekret tej zupy lezy w przyprawach, choc przyznaje ze polaczenie pasternakow/selerow/pietruszki z jablkami tez mi pasuje, pod warunkiem, ze jablka beda kwasne (tanina az bombardujaca kubki smakowe ;D) i oczywiscie do tego najbardziej nadaja sie Bramleys.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy