- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Smaczna, lekko słodkawa (ze względu na pasternak) zupa krem. Inspirowana różnymi przepisami, m.in. tym z Everyday Cooking.
Na 5-6 porcji:
3/4 kg pasternaku
2 jabłka szare renety, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa
1.5 litra bulionu
sól, pieprz
Do podania:
plastry szynki dojrzewającej lub plastry wędzonego boczku
grzanki
ziarna słonecznika
Pasternak obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku na dwóch łyżkach masła smażymy cebulę przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pasternak i obsmażamy.
Jabłka na patelni smażymy na pozostałej łyżce masła. Oprószamy połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Smażymy aż jabłka będą złociste w kolorze.
Jabłka dodajemy do cebuli i pasternaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Gotujemy przez 35-40 minut. Ja kładę na brzegu garnka drewnianą łyżkę i na tym opieram pokrywkę.
Miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę możemy podać z domowymi grzankami, uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i usmażoną na chrupko szynką lub boczkiem.

Na 5-6 porcji:
3/4 kg pasternaku
2 jabłka szare renety, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa
1.5 litra bulionu
sól, pieprz
Do podania:
plastry szynki dojrzewającej lub plastry wędzonego boczku
grzanki
ziarna słonecznika
Pasternak obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku na dwóch łyżkach masła smażymy cebulę przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pasternak i obsmażamy.
Jabłka na patelni smażymy na pozostałej łyżce masła. Oprószamy połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Smażymy aż jabłka będą złociste w kolorze.
Jabłka dodajemy do cebuli i pasternaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Gotujemy przez 35-40 minut. Ja kładę na brzegu garnka drewnianą łyżkę i na tym opieram pokrywkę.
Miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę możemy podać z domowymi grzankami, uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i usmażoną na chrupko szynką lub boczkiem.
