Zupa krem z pasternaku i jabłek

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Smaczna, lekko słodkawa (ze względu na pasternak) zupa krem. Inspirowana różnymi przepisami, m.in. tym z Everyday Cooking.

Na 5-6 porcji:

3/4 kg pasternaku
2 jabłka szare renety, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa
1.5 litra bulionu
sól, pieprz

Do podania:

plastry szynki dojrzewającej lub plastry wędzonego boczku
grzanki
ziarna słonecznika

Pasternak obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku na dwóch łyżkach masła smażymy cebulę przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pasternak i obsmażamy.

Jabłka na patelni smażymy na pozostałej łyżce masła. Oprószamy połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Smażymy aż jabłka będą złociste w kolorze.

Jabłka dodajemy do cebuli i pasternaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Gotujemy przez 35-40 minut. Ja kładę na brzegu garnka drewnianą łyżkę i na tym opieram pokrywkę.

Miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupę możemy podać z domowymi grzankami, uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i usmażoną na chrupko szynką lub boczkiem.

zupa_z_pasternaku_i_jab_ek_2.jpg

Załączniki

• zupa_z_pasternaku_i_jab_ek_2.jpg
    zupa_z_pasternaku_i_jab_ek_2.jpg
    127.8 KB · Wyświetleń: 1

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,625
4,753
113
Shinju, bardzo dziękuję za ten przepis
cvety.gif

Przepis wydaje się łatwy, a pasternak do kupienia w każdym sklepie pod nazwą pietruszka
rofl.gif

Zrobię zaraz po niedzieli, bo w weekend mam remament (czyt: dwa dni wyjęte z życia
icon_mrgreen.gif
)

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
reniam_123 @ 22 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1481967Shinju, bardzo dziękuję za ten przepis
cvety.gif

Przepis wydaje się łatwy, a pasternak do kupienia w każdym sklepie pod nazwą pietruszka
rofl.gif

Zrobię zaraz po niedzieli, bo w weekend mam remament (czyt: dwa dni wyjęte z życia
icon_mrgreen.gif
)
Oj nie tak w każdym. W Warszawie nie taka prosta sprawa kupić go, a jednak różnica w smaku jest znacząca między pasternakiem a pietruszką. Trzeba mieć świadomość jak rozpoznać jedno i drugie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,625
4,753
113
Podnoszę, bo dziś przyszła wreszcie na nią pora.

I tak jak Shinju pisała, pasternak nie tak łatwo kupić. Powiedziałabym nawet, że od czasu pojawienia tego przepisu, w ogóle go nie mogłam namierzyć, wszędzie tylko pietruszka, a pasternak nagle wcięło. No ale koniec końców wczoraj kupiłam, więc idę gotować. Na kolacje taka lekka zupka jak znalazł, a i zimno na dworze więc na rozgrzewkę będzie akurat
icon_mrgreen.gif

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,625
4,753
113
P1040291.JPG

Zupa smaczna, aczkolwiek dość słodka. Potrzebuje wyraźnego słonego akcentu, tak jak u Shinju, grzanek i szynki lub chrupiących skwarków z boczku.
My zjedliśmy tak jak jest, z zieloną pietruszką i też było smacznie
lecker.gif

Załączniki

• P1040291.JPG
    P1040291.JPG
    44.5 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy