Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa krem z pasternaku i jabłek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1481862" data-attributes="member: 2755"><p>Smaczna, lekko słodkawa (ze względu na pasternak) zupa krem. Inspirowana różnymi przepisami, m.in. tym z Everyday Cooking.</p><p></p><p><strong>Na 5-6 porcji:</strong></p><p></p><p>3/4 kg pasternaku</p><p>2 jabłka szare renety, obrane i pokrojone w kostkę</p><p>1 cebula, pokrojona w kostkę</p><p>3 łyżki masła</p><p>gałka muszkatołowa</p><p>1.5 litra bulionu</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Do podania:</strong></p><p></p><p>plastry szynki dojrzewającej lub plastry wędzonego boczku</p><p>grzanki</p><p>ziarna słonecznika</p><p></p><p>Pasternak obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.</p><p></p><p>W garnku na dwóch łyżkach masła smażymy cebulę przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pasternak i obsmażamy.</p><p></p><p>Jabłka na patelni smażymy na pozostałej łyżce masła. Oprószamy połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Smażymy aż jabłka będą złociste w kolorze.</p><p></p><p>Jabłka dodajemy do cebuli i pasternaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Gotujemy przez 35-40 minut. Ja kładę na brzegu garnka drewnianą łyżkę i na tym opieram pokrywkę.</p><p></p><p>Miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.</p><p></p><p>Zupę możemy podać z domowymi grzankami, uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i usmażoną na chrupko szynką lub boczkiem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86375[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1481862, member: 2755"] Smaczna, lekko słodkawa (ze względu na pasternak) zupa krem. Inspirowana różnymi przepisami, m.in. tym z Everyday Cooking. [B]Na 5-6 porcji:[/B] 3/4 kg pasternaku 2 jabłka szare renety, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 łyżki masła gałka muszkatołowa 1.5 litra bulionu sól, pieprz [B]Do podania:[/B] plastry szynki dojrzewającej lub plastry wędzonego boczku grzanki ziarna słonecznika Pasternak obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku na dwóch łyżkach masła smażymy cebulę przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pasternak i obsmażamy. Jabłka na patelni smażymy na pozostałej łyżce masła. Oprószamy połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Smażymy aż jabłka będą złociste w kolorze. Jabłka dodajemy do cebuli i pasternaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Gotujemy przez 35-40 minut. Ja kładę na brzegu garnka drewnianą łyżkę i na tym opieram pokrywkę. Miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę możemy podać z domowymi grzankami, uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i usmażoną na chrupko szynką lub boczkiem. [ATTACH=full]86375[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa krem z pasternaku i jabłek
Top
Bottom