Zupa - krem z pieczarek

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
zupak1.JPG

Składniki:

* 600 - 800g pieczarek
* 1000 ml lekkiego bulionu (ja robię z 2 kostek warzywnych lub warzywno-drobiowych Winiar)
* 1 mała cebula
* groszek ptysiowy
* natka pietruszki
* ok. 50 -70 g masła
* 1 łyżka mąki
* ok. 100 - 150 ml śmietanki kremówki (30-36%)* sól
* biały pieprz

Wykonanie:

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki (4 sztuki też pokrojone, odłożyć). Masło (odjąć z podanej ilości 1 małą łyżeczkę masła) rozpuścić w rondelku i włożyć pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut, na małym ogniu. Po ok. 5 minutach duszenia, dodać do pieczarek drobniutko pokrojoną cebulę, trochę soli i biały pieprz, do smaku. Pieczarki nie powinny za dużo odparować z soku i nie mogą się zrumienić.
Przygotować garnek z bulionem. Zagotować. Do gotującego się bulionu włożyć uduszone pieczarki. Pogotować pieczarki w bulionie ok. 5 minut.
Zdjąć garnek z ognia i całość dobrze zmiksować, na gładką i dość gęstą masę.
Ustawić z powrotem garnek na niedużym ogniu. Doprawić jeszcze do smaku solą czy białym pieprzem.
1 łyżkę (z czubkiem) mąki rozmieszać dokładnie w śmietance kremówce i wlewać pomału do gotującej się na małym ogniu zupy.
Całość zagotować.

Na patelni rozgrzewamy pozostawioną łyżeczkę masła i układamy plasterki pocięte z odłożonych 4 sztuk pieczarek. Smażymy na rumiano z obu stron.

Zupę-krem podajemy z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki i ułożonymi na wierzchu plasterkami usmażonych pieczarek.

zupak2.JPG

Załączniki

• zupak1.JPG
    zupak1.JPG
    76.7 KB · Wyświetleń: 1
  • zupak2.JPG
    zupak2.JPG
    74.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Wczoraj jak podałam, to ślubny zapytał: jak się toto je? Chleba nie podasz
dump.gif
? Patrzył na tę bulionówkę niczym komornik na starą szafę. Jak spróbował, to o dziwo, sam polazł do kuchni i wlał sobie całą drugą porcję. Ta ilośc to dla nas dwojga jest tak na dwa dni, więc dzisiaj tylko zapytałam (z nadzieją w głosie, że odmówi jedzenia i dla mnie będzie więcej) czy podac? Padło : noooooooooooooo, tylko tych groszków daj mi więcej
biggrinflip.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy