Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa - krem z pieczarek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 911638" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]47015[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 600 - 800g pieczarek</p><p>* 1000 ml lekkiego bulionu (ja robię z 2 kostek warzywnych lub warzywno-drobiowych Winiar)</p><p>* 1 mała cebula</p><p>* groszek ptysiowy</p><p>* natka pietruszki</p><p>* ok. 50 -70 g masła</p><p>* 1 łyżka mąki</p><p>* ok. 100 - 150 ml śmietanki kremówki (30-36%)* sól</p><p>* biały pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Pieczarki umyć i pokroić w plasterki (4 sztuki też pokrojone, odłożyć). Masło (odjąć z podanej ilości 1 małą łyżeczkę masła) rozpuścić w rondelku i włożyć pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut, na małym ogniu. Po ok. 5 minutach duszenia, dodać do pieczarek drobniutko pokrojoną cebulę, trochę soli i biały pieprz, do smaku. Pieczarki nie powinny za dużo odparować z soku i nie mogą się zrumienić. </p><p>Przygotować garnek z bulionem. Zagotować. Do gotującego się bulionu włożyć uduszone pieczarki. Pogotować pieczarki w bulionie ok. 5 minut.</p><p>Zdjąć garnek z ognia i całość dobrze zmiksować, na gładką i dość gęstą masę. </p><p>Ustawić z powrotem garnek na niedużym ogniu. Doprawić jeszcze do smaku solą czy białym pieprzem.</p><p> 1 łyżkę (z czubkiem) mąki rozmieszać dokładnie w śmietance kremówce i wlewać pomału do gotującej się na małym ogniu zupy. </p><p>Całość zagotować.</p><p></p><p>Na patelni rozgrzewamy pozostawioną łyżeczkę masła i układamy plasterki pocięte z odłożonych 4 sztuk pieczarek. Smażymy na rumiano z obu stron.</p><p></p><p>Zupę-krem podajemy z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki i ułożonymi na wierzchu plasterkami usmażonych pieczarek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]47016[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 911638, member: 4258"] [ATTACH=full]47015[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 600 - 800g pieczarek * 1000 ml lekkiego bulionu (ja robię z 2 kostek warzywnych lub warzywno-drobiowych Winiar) * 1 mała cebula * groszek ptysiowy * natka pietruszki * ok. 50 -70 g masła * 1 łyżka mąki * ok. 100 - 150 ml śmietanki kremówki (30-36%)* sól * biały pieprz [B]Wykonanie:[/B] Pieczarki umyć i pokroić w plasterki (4 sztuki też pokrojone, odłożyć). Masło (odjąć z podanej ilości 1 małą łyżeczkę masła) rozpuścić w rondelku i włożyć pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut, na małym ogniu. Po ok. 5 minutach duszenia, dodać do pieczarek drobniutko pokrojoną cebulę, trochę soli i biały pieprz, do smaku. Pieczarki nie powinny za dużo odparować z soku i nie mogą się zrumienić. Przygotować garnek z bulionem. Zagotować. Do gotującego się bulionu włożyć uduszone pieczarki. Pogotować pieczarki w bulionie ok. 5 minut. Zdjąć garnek z ognia i całość dobrze zmiksować, na gładką i dość gęstą masę. Ustawić z powrotem garnek na niedużym ogniu. Doprawić jeszcze do smaku solą czy białym pieprzem. 1 łyżkę (z czubkiem) mąki rozmieszać dokładnie w śmietance kremówce i wlewać pomału do gotującej się na małym ogniu zupy. Całość zagotować. Na patelni rozgrzewamy pozostawioną łyżeczkę masła i układamy plasterki pocięte z odłożonych 4 sztuk pieczarek. Smażymy na rumiano z obu stron. Zupę-krem podajemy z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki i ułożonymi na wierzchu plasterkami usmażonych pieczarek. [ATTACH=full]47016[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa - krem z pieczarek
Top
Bottom