Mimo że zrobiona z pospolitych warzyw okopowych, jest to zupa delikatna w smaku, prawdziwie wykwintna, którą można podawać podczas wystawnych obiadów. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
60 dkg ziemniaków
pęczek włoszczyzny bez kapusty, ale z podwójną porcją selera
5 dkg masła
1,5 litra rosołu z kostki (brałam drobiowy)
2 - 3 małe suszone grzybki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (brałam 22%)
1 surowe żółtko
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
trochę drobno posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na drobną kostkę. Włoszczyznę po obraniu i umyciu, również kroimy na drobną kostkę. Masło silnie podgrzewamy i przesmażamy w nim, lekko rumieniąc, ziemniaki i włoszczyznę. Podsmażone ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem z kostki dodając suszone grzybki.
Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko (można prawdopodobnie zmiksować, ale ja przecierałam) i podprawiamy śmietaną z rozmieszanym w niej żółtkiem. Przetartą zupę solimy do smaku,dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu oraz gałkę muszkatołową.
Zupę - krem możemy podać w filiżankach lub na talerzach zawsze posypaną drobniutko posiekaną natką pietruszki.
Składniki
60 dkg ziemniaków
pęczek włoszczyzny bez kapusty, ale z podwójną porcją selera
5 dkg masła
1,5 litra rosołu z kostki (brałam drobiowy)
2 - 3 małe suszone grzybki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (brałam 22%)
1 surowe żółtko
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
trochę drobno posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na drobną kostkę. Włoszczyznę po obraniu i umyciu, również kroimy na drobną kostkę. Masło silnie podgrzewamy i przesmażamy w nim, lekko rumieniąc, ziemniaki i włoszczyznę. Podsmażone ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem z kostki dodając suszone grzybki.
Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko (można prawdopodobnie zmiksować, ale ja przecierałam) i podprawiamy śmietaną z rozmieszanym w niej żółtkiem. Przetartą zupę solimy do smaku,dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu oraz gałkę muszkatołową.
Zupę - krem możemy podać w filiżankach lub na talerzach zawsze posypaną drobniutko posiekaną natką pietruszki.