Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa - krem z ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 910183" data-attributes="member: 10341"><p>Mimo że zrobiona z pospolitych warzyw okopowych, jest to zupa delikatna w smaku, prawdziwie wykwintna, którą można podawać podczas wystawnych obiadów. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>60 dkg ziemniaków</p><p>pęczek włoszczyzny bez kapusty, ale z podwójną porcją selera</p><p>5 dkg masła</p><p>1,5 litra rosołu z kostki (brałam drobiowy)</p><p>2 - 3 małe suszone grzybki</p><p>1/2 szklanki kwaśnej śmietany (brałam 22%)</p><p>1 surowe żółtko</p><p>sól, pieprz</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>trochę drobno posiekanej natki pietruszki</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na drobną kostkę. Włoszczyznę po obraniu i umyciu, również kroimy na drobną kostkę. Masło silnie podgrzewamy i przesmażamy w nim, lekko rumieniąc, ziemniaki i włoszczyznę. Podsmażone ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem z kostki dodając suszone grzybki. </p><p>Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko (można prawdopodobnie zmiksować, ale ja przecierałam) i podprawiamy śmietaną z rozmieszanym w niej żółtkiem. Przetartą zupę solimy do smaku,dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu oraz gałkę muszkatołową.</p><p>Zupę - krem możemy podać w filiżankach lub na talerzach zawsze posypaną drobniutko posiekaną natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 910183, member: 10341"] Mimo że zrobiona z pospolitych warzyw okopowych, jest to zupa delikatna w smaku, prawdziwie wykwintna, którą można podawać podczas wystawnych obiadów. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. [B]Składniki [/B]60 dkg ziemniaków pęczek włoszczyzny bez kapusty, ale z podwójną porcją selera 5 dkg masła 1,5 litra rosołu z kostki (brałam drobiowy) 2 - 3 małe suszone grzybki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (brałam 22%) 1 surowe żółtko sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej trochę drobno posiekanej natki pietruszki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na drobną kostkę. Włoszczyznę po obraniu i umyciu, również kroimy na drobną kostkę. Masło silnie podgrzewamy i przesmażamy w nim, lekko rumieniąc, ziemniaki i włoszczyznę. Podsmażone ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem z kostki dodając suszone grzybki. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko (można prawdopodobnie zmiksować, ale ja przecierałam) i podprawiamy śmietaną z rozmieszanym w niej żółtkiem. Przetartą zupę solimy do smaku,dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Zupę - krem możemy podać w filiżankach lub na talerzach zawsze posypaną drobniutko posiekaną natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa - krem z ziemniaków
Top
Bottom