- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Przepis na tę pyszną zupę znalazłam na Mniamniamie parę lat temu i od tego czasu robię ją kilkakrotnie w każdym sezonie szparagowym. Mam nadzieję, że Bajaderka nie pogniewa się, że ją tu wstawię.
Podaję za autorką:
składniki:
1 kg szparagów
1 duża posiekana cebula
3 łyżki masła
5-6 szklanek rosołu z kurczaka
1/2 szklanki tłustej słodkiej śmietanki
1/4 łyżeczki soku z cytryny
sposób przygotowania:
Odciąć czubki z 12 szparagów *, jeżeli są dość grube przeciąć wzdłuż na pół.
Resztę szparagów pokroić na 1cm kawałki.
Rozpuścić 2 łyżki masła w garnku i dusić cebule aż będzie miękka, ale nie zrumieniona, około 5 minut. Dodać pokrojone szparagi, sól i pieprz do smaku i dusić przez następne 5 minut. Wlać 5 szklanek rosołu, przykryć i gotować na małym ogniu aż szparagi będą bardzo miękkie, około 15-20 minut.
W międzyczasie ugotować odcięte czubki szparagów, około 3 minut, odcedzić.
Ugotowaną żupę zmiksować partiami w blenderze lub malakserze i wlać z powrotem do garnka, wlać śmietankę i jeżeli zupa jest za gęsta rozrzedzić ją resztką rosołu do pożądanej gęstości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować i dodać pozostałą łyżkę masła i sok cytrynowy.
Podawać z grzaneczkami, ozdobić ugotowanymi czubkami szparagów.
* odcinam czubki ze wszystkich szparagów, bo szkoda mi ich miksować
Zdjęcie moje i dlatego takie nieudane
Podaję za autorką:
składniki:
1 kg szparagów
1 duża posiekana cebula
3 łyżki masła
5-6 szklanek rosołu z kurczaka
1/2 szklanki tłustej słodkiej śmietanki
1/4 łyżeczki soku z cytryny
sposób przygotowania:
Odciąć czubki z 12 szparagów *, jeżeli są dość grube przeciąć wzdłuż na pół.
Resztę szparagów pokroić na 1cm kawałki.
Rozpuścić 2 łyżki masła w garnku i dusić cebule aż będzie miękka, ale nie zrumieniona, około 5 minut. Dodać pokrojone szparagi, sól i pieprz do smaku i dusić przez następne 5 minut. Wlać 5 szklanek rosołu, przykryć i gotować na małym ogniu aż szparagi będą bardzo miękkie, około 15-20 minut.
W międzyczasie ugotować odcięte czubki szparagów, około 3 minut, odcedzić.
Ugotowaną żupę zmiksować partiami w blenderze lub malakserze i wlać z powrotem do garnka, wlać śmietankę i jeżeli zupa jest za gęsta rozrzedzić ją resztką rosołu do pożądanej gęstości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować i dodać pozostałą łyżkę masła i sok cytrynowy.
Podawać z grzaneczkami, ozdobić ugotowanymi czubkami szparagów.
* odcinam czubki ze wszystkich szparagów, bo szkoda mi ich miksować

Zdjęcie moje i dlatego takie nieudane

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: