Przepis zaczerpnięty z "Potraw z różnych stron świata" Macieja Halbańskiego. To mój pierwszy wkład do Tygodnia Kuchni Francuskiej. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1,25 litra mocnego rosołu z drobiu (ugotowałam na 2 udkach i 1/2 pęczka włoszczyzny + dodatki)
10 dkg ugotowanego i posiekanego mięsa kurzego (wzięłam z rosołu, bez skórki)
5 dkg ryżu
2 żółtka
Ryż dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, tak, żeby leciała już przezroczysta woda i wrzucić na wrzący rosół. Gotować 15 - 18 minut na niewielkim ogniu. Rosół nie może zbytnio wyparować. Dodać posiekane w kawałki mięso i po zdjęciu z ognia podprawić żółtkami, to znaczy rozbić żółtka w miseczce, dodać trochę gorącego rosołu, wymieszać, potem dolać więcej i w ten sposób przygotowane żółtka wlać do gorącej zupy, więcej jej nie gotując. Podawać gorącą. Prosta i smaczna.
Składniki
1,25 litra mocnego rosołu z drobiu (ugotowałam na 2 udkach i 1/2 pęczka włoszczyzny + dodatki)
10 dkg ugotowanego i posiekanego mięsa kurzego (wzięłam z rosołu, bez skórki)
5 dkg ryżu
2 żółtka
Ryż dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, tak, żeby leciała już przezroczysta woda i wrzucić na wrzący rosół. Gotować 15 - 18 minut na niewielkim ogniu. Rosół nie może zbytnio wyparować. Dodać posiekane w kawałki mięso i po zdjęciu z ognia podprawić żółtkami, to znaczy rozbić żółtka w miseczce, dodać trochę gorącego rosołu, wymieszać, potem dolać więcej i w ten sposób przygotowane żółtka wlać do gorącej zupy, więcej jej nie gotując. Podawać gorącą. Prosta i smaczna.