Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa królowej Margot
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 934566" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis zaczerpnięty z &quot;Potraw z różnych stron świata&quot; Macieja Halbańskiego. To mój pierwszy wkład do Tygodnia Kuchni Francuskiej. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1,25 litra mocnego rosołu z drobiu (ugotowałam na 2 udkach i 1/2 pęczka włoszczyzny + dodatki)</p><p>10 dkg ugotowanego i posiekanego mięsa kurzego (wzięłam z rosołu, bez skórki)</p><p>5 dkg ryżu</p><p>2 żółtka</p><p></p><p>Ryż dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, tak, żeby leciała już przezroczysta woda i wrzucić na wrzący rosół. Gotować 15 - 18 minut na niewielkim ogniu. Rosół nie może zbytnio wyparować. Dodać posiekane w kawałki mięso i po zdjęciu z ognia podprawić żółtkami, to znaczy rozbić żółtka w miseczce, dodać trochę gorącego rosołu, wymieszać, potem dolać więcej i w ten sposób przygotowane żółtka wlać do gorącej zupy, więcej jej nie gotując. Podawać gorącą. Prosta i smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 934566, member: 10341"] Przepis zaczerpnięty z "Potraw z różnych stron świata" Macieja Halbańskiego. To mój pierwszy wkład do Tygodnia Kuchni Francuskiej. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1,25 litra mocnego rosołu z drobiu (ugotowałam na 2 udkach i 1/2 pęczka włoszczyzny + dodatki) 10 dkg ugotowanego i posiekanego mięsa kurzego (wzięłam z rosołu, bez skórki) 5 dkg ryżu 2 żółtka Ryż dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, tak, żeby leciała już przezroczysta woda i wrzucić na wrzący rosół. Gotować 15 - 18 minut na niewielkim ogniu. Rosół nie może zbytnio wyparować. Dodać posiekane w kawałki mięso i po zdjęciu z ognia podprawić żółtkami, to znaczy rozbić żółtka w miseczce, dodać trochę gorącego rosołu, wymieszać, potem dolać więcej i w ten sposób przygotowane żółtka wlać do gorącej zupy, więcej jej nie gotując. Podawać gorącą. Prosta i smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa królowej Margot
Top
Bottom