- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa marchwiowa z miodem
-3 łyżki oliwy
-150 g cebuli (dałam 1+1 szalotka)
-1 ząbek czosnku
-700 g marchwi (dałam 5 średniej wielkości)
-200 g ziemniaków (dałam 3)
-1/4 łyżeczki tymianku
-1/4 łyżeczki majeranku
-2 łyżeczki Vegety
-1 litr wody (wlałam więcej,bo wolę rzadszą zupę)
-1 łyżka miodu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól,pieprz
-jogurt
Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek,włożyć do garnka pokrojoną w talarki marchew ,ziemniaki,wsypać tymianek,majeranek,Vegetę i zalać wodą.
Gotować do miękkości warzyw,a następnie zmiksować.
Doprawić do smaku gałką,solą,pieprzem i miodem.
Do zupy(na talerzu)włożyć łyżkę gęstego jogurtu.
Przepis znaleziony na chorwackiej stronce.

-3 łyżki oliwy
-150 g cebuli (dałam 1+1 szalotka)
-1 ząbek czosnku
-700 g marchwi (dałam 5 średniej wielkości)
-200 g ziemniaków (dałam 3)
-1/4 łyżeczki tymianku
-1/4 łyżeczki majeranku
-2 łyżeczki Vegety
-1 litr wody (wlałam więcej,bo wolę rzadszą zupę)
-1 łyżka miodu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól,pieprz
-jogurt
Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek,włożyć do garnka pokrojoną w talarki marchew ,ziemniaki,wsypać tymianek,majeranek,Vegetę i zalać wodą.
Gotować do miękkości warzyw,a następnie zmiksować.
Doprawić do smaku gałką,solą,pieprzem i miodem.
Do zupy(na talerzu)włożyć łyżkę gęstego jogurtu.
Przepis znaleziony na chorwackiej stronce.