Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa migdałowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1598283" data-attributes="member: 10341"><p>Nie mogę znależć przepisu na forum. Myślę, że częściej tylko o tej zupie rozmawiałyśmy, więc wpisuję ją dzisiaj. Robię najczęściej z &quot;Uniwersalnej książki kucharskiej&quot; Marii Monatowej, bo &quot;Kucharz warszawski&quot; ma zbyt trudny język jak na obecne czasy.</p><p><strong>Zupa migdałowa</strong></p><p><strong></strong>Pół funta (liczę funt niewiele ponad 45 dkg) słodkich migdałów i 10 (sztuk) gorzkich sparzyć ukropem, obrać z łupki i obsuszyć. Potem zemleć na młynku do migdałów (dzisiaj można zmiksować, chociaż np. ja mam taki młynek), a jak kto nie ma, to ubić w możdzierzu na masę, brać po łyżce tej masy, zzakrapiać mlekiem lub wodą (polecam mleko) i ucierać w makutrze. Gdy wszystko ut5arte, zalać gorącem mlekiem i przecedzić przez serwetę.; pozostałe zaś migdały jeszcze raz utrzeć i tak samo z mlekiem przece dzić. Tak uzyskane mleko migdałowe rozpuścić z 1,5 litra mleka, dodać cukru do smaku i zagotować. Osobno ugotować na sypko pół szklanki ryżu na mleku i wsypać do wazy wraz z garścią obranych i wypłókanych rodzynków bez pestek.</p><p></p><p></p><p></p><p><a href="https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=zupa+migda%C5%82owa" target="_blank">Wigilijna zupa migdałowa</a>. Wersja współczesna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1598283, member: 10341"] Nie mogę znależć przepisu na forum. Myślę, że częściej tylko o tej zupie rozmawiałyśmy, więc wpisuję ją dzisiaj. Robię najczęściej z "Uniwersalnej książki kucharskiej" Marii Monatowej, bo "Kucharz warszawski" ma zbyt trudny język jak na obecne czasy. [B]Zupa migdałowa [/B]Pół funta (liczę funt niewiele ponad 45 dkg) słodkich migdałów i 10 (sztuk) gorzkich sparzyć ukropem, obrać z łupki i obsuszyć. Potem zemleć na młynku do migdałów (dzisiaj można zmiksować, chociaż np. ja mam taki młynek), a jak kto nie ma, to ubić w możdzierzu na masę, brać po łyżce tej masy, zzakrapiać mlekiem lub wodą (polecam mleko) i ucierać w makutrze. Gdy wszystko ut5arte, zalać gorącem mlekiem i przecedzić przez serwetę.; pozostałe zaś migdały jeszcze raz utrzeć i tak samo z mlekiem przece dzić. Tak uzyskane mleko migdałowe rozpuścić z 1,5 litra mleka, dodać cukru do smaku i zagotować. Osobno ugotować na sypko pół szklanki ryżu na mleku i wsypać do wazy wraz z garścią obranych i wypłókanych rodzynków bez pestek. [URL="https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=zupa+migda%C5%82owa"]Wigilijna zupa migdałowa[/URL]. Wersja współczesna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa migdałowa
Top
Bottom