- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
To taka zupa kiedy chce się coś szybko zjeść, a nie ma się czasu lub chęci. Wbrew pozorom (brak wywaru, mało składników) wychodzi bardzo smaczna potrawa lubiana także przez dzieci.
Składniki na 3 porcje:
- 6 niedużych ziemniaków obranych i pokrojonych na 4-6 kawałków (mają być takie większe)
- 3 duże marchewki obrane i pokrojone na 0,5 cm plasterki
- ok. 300 gramów piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę lub paski
- łyżka masła najlepiej klarowanego
- wrzątek
- duża łyżka koperku, może być mrożony
- sól i pieprz
W szerokim garnku podsmażyć na rozgrzanym maśle mięso do zrumienienia, dorzucić garść ziemniaków i garść marchwi i podsmażyć chwilę do lekkiego zrumienienia. Nie wsypywać od razu wszystkich warzyw bo ma się to najpierw lekko podsmażyć, a nie od razu dusić. Wrzucić resztę warzyw, zalać wrzątkiem ale tylko żeby ledwo zakrył warzywa i mięso, posolić, doprawić pieprzem, zakryć pokrywką i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyłączyć gaz, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem, na sam koniec dołożyć koperek, wymieszać i podawać gorące.
Składniki na 3 porcje:
- 6 niedużych ziemniaków obranych i pokrojonych na 4-6 kawałków (mają być takie większe)
- 3 duże marchewki obrane i pokrojone na 0,5 cm plasterki
- ok. 300 gramów piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę lub paski
- łyżka masła najlepiej klarowanego
- wrzątek
- duża łyżka koperku, może być mrożony
- sól i pieprz
W szerokim garnku podsmażyć na rozgrzanym maśle mięso do zrumienienia, dorzucić garść ziemniaków i garść marchwi i podsmażyć chwilę do lekkiego zrumienienia. Nie wsypywać od razu wszystkich warzyw bo ma się to najpierw lekko podsmażyć, a nie od razu dusić. Wrzucić resztę warzyw, zalać wrzątkiem ale tylko żeby ledwo zakrył warzywa i mięso, posolić, doprawić pieprzem, zakryć pokrywką i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyłączyć gaz, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem, na sam koniec dołożyć koperek, wymieszać i podawać gorące.