Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ogórkowa na maśle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1496935" data-attributes="member: 2721"><p>Ponieważ z okazji<a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38368&view=findpost&p=1496928" target="_blank"> Festiwalu zup </a>i ja robiłam ogórkową, a robiłam trochę inaczej - wpiszę tu tę inną wersję. </p><p></p><p>Szybka zupa ogórkowa zabielana z wędzonym boczkiem</p><p></p><p>4 duże ziemniaki </p><p>1 duża marchewka</p><p>1 mała pietruszka</p><p>1 listek laurowy</p><p>2 ziarna ziela angielskiego</p><p>500 g kiszonych ogórków lub przecieru ogórkowego</p><p>4-6 plastrów wędzonego boczku</p><p>2-3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany + 1 płaska łyżeczka mąki pszennej</p><p>sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku</p><p>2 łyżki siekanego koperku</p><p></p><p>Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plastry. Pietruszkę pozostawiam całą, aby potem ją łatwo usunąć z zupy (nie lubię jej jeść potem w zupie. Jak ktoś lubi - w plastry, jak marchewkę).</p><p>Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę zalewamy ok. 1 litrem wody (łatwiej dodać pod koniec więcej wody by rozrzedzić zbyt kwaśną zupę, niż odwrotnie). Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 30 min. </p><p></p><p>Ogórki ścieramy na tarce (obieramy lub nie, wg uznania. Ja nie obieram) - najlepiej do miski, by nie stracić soku. Boczek kroimy i podrumieniamy na patelni. Ogórki wraz sokiem i z boczkiem dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy razem ok. 15 min.</p><p></p><p>Śmietanę mieszamy z mąką w miseczce. Dodajemy trochę gorącej zupy, mieszamy, po czym przelewamy śmietanę do garnka z zupą. Gotujemy 2 minuty. Próbujemy zupę - w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Doprawiamy zupę wg własnego smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed samym podaniem wsypujemy koperek.</p><p></p><p></p><p> [ATTACH=full]87168[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1496935, member: 2721"] Ponieważ z okazji[URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38368&view=findpost&p=1496928"] Festiwalu zup [/URL]i ja robiłam ogórkową, a robiłam trochę inaczej - wpiszę tu tę inną wersję. Szybka zupa ogórkowa zabielana z wędzonym boczkiem 4 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 500 g kiszonych ogórków lub przecieru ogórkowego 4-6 plastrów wędzonego boczku 2-3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany + 1 płaska łyżeczka mąki pszennej sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki siekanego koperku Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plastry. Pietruszkę pozostawiam całą, aby potem ją łatwo usunąć z zupy (nie lubię jej jeść potem w zupie. Jak ktoś lubi - w plastry, jak marchewkę). Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę zalewamy ok. 1 litrem wody (łatwiej dodać pod koniec więcej wody by rozrzedzić zbyt kwaśną zupę, niż odwrotnie). Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 30 min. Ogórki ścieramy na tarce (obieramy lub nie, wg uznania. Ja nie obieram) - najlepiej do miski, by nie stracić soku. Boczek kroimy i podrumieniamy na patelni. Ogórki wraz sokiem i z boczkiem dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy razem ok. 15 min. Śmietanę mieszamy z mąką w miseczce. Dodajemy trochę gorącej zupy, mieszamy, po czym przelewamy śmietanę do garnka z zupą. Gotujemy 2 minuty. Próbujemy zupę - w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Doprawiamy zupę wg własnego smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed samym podaniem wsypujemy koperek. [ATTACH=full]87168[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ogórkowa na maśle
Bottom