Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ogórkowo - jabłkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 748331" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Jest to zupa prawdziwie wykwintna. Możemy ją podawać przetartą przez sito jako zupę - krem, albo bez przecierania bezpośrednio po ugotowaniu.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Skladniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg obranych i pozbawionych pestek ogórków</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg winnych jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 łyżki masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 płaskie łyżki mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 1/4 l rosołu drobiowego (z kostki)</span></p><p><span style="font-size: 26px">2/3 szklanki śmietanki</span></p><p><span style="font-size: 26px">ew. kieliszek białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina</span></p><p><span style="font-size: 26px">groszek ptysiowy lub malutkie, rumiane grzanki</span></p><p><span style="font-size: 26px">ew. sól do smaku</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Ogórki kroimy w drobną kostkę, a jabłka na plasterki i dusimy przez 10 minut w maśle. Po tym czasie oprószamy je mąką, chwilę jeszcze przesmażamy, a gdy mąka zbieleje, zalewamy powstałą zasmażkę rosołem. Po dokładnym wymieszaniu zupę gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy jabłka i ogórki będą zupełnie miękkie. Zupę solimy do smaku i albo przecieramy przez sito, albo pozostawiamy nie przetartą, podprawiając kieliszkiem wina i śmietanką. Podajemy posypaną odrobiną najdrobniej posiekanej naci pietruszki z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami. Doskonale, zwłaszcza przetarta, prezentuje sie w filiżankach. Możemy ją podać najbardziej wymagającym gościom.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 748331, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło miesięcznik "Ty i Ja" lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. Jest to zupa prawdziwie wykwintna. Możemy ją podawać przetartą przez sito jako zupę - krem, albo bez przecierania bezpośrednio po ugotowaniu. [B]Skladniki[/B] 25 dkg obranych i pozbawionych pestek ogórków 25 dkg winnych jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych 3 łyżki masła 4 płaskie łyżki mąki 1 1/4 l rosołu drobiowego (z kostki) 2/3 szklanki śmietanki ew. kieliszek białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina groszek ptysiowy lub malutkie, rumiane grzanki ew. sól do smaku Ogórki kroimy w drobną kostkę, a jabłka na plasterki i dusimy przez 10 minut w maśle. Po tym czasie oprószamy je mąką, chwilę jeszcze przesmażamy, a gdy mąka zbieleje, zalewamy powstałą zasmażkę rosołem. Po dokładnym wymieszaniu zupę gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy jabłka i ogórki będą zupełnie miękkie. Zupę solimy do smaku i albo przecieramy przez sito, albo pozostawiamy nie przetartą, podprawiając kieliszkiem wina i śmietanką. Podajemy posypaną odrobiną najdrobniej posiekanej naci pietruszki z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami. Doskonale, zwłaszcza przetarta, prezentuje sie w filiżankach. Możemy ją podać najbardziej wymagającym gościom. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ogórkowo - jabłkowa
Top
Bottom