Zupa ogórkowo-koprowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jest to lekka, aromatyczna i pobudzająca apetyt zupa na letnie obiady. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcja dla 4 osób.
Składniki
1 spory ogórek sałatkowy (ok. 40 dkg)
3 dkg masła (dałam czubatą łyżkę)
1 litr rosołu (może być drobiowy z kostki)
3 dkg mąki (łyżka)
1 surowe żółtko
1/8 litra (pół szklanki) kwaśnej śmietany (22%)
sok z 1/2 cytryny
sól i cukier do smaku
spory pęczek koperku

Ogórek cienko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokrojony ogórek i krótko dusimy, do zeszklenia kostek ogórka. W żadnym wypadku ogórka nie wolno zrumienić. Podduszone kostki ogórka zalewamy rosołem. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do rosołu. Zupę gotujemy na małym ogniu 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia. Gorącą zupę podprawiamy żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną i odrobiną rosołu. Dodajemy sok z cytryny, soli i cukru do smaku, wreszcie drobniutko posiekany koperek.
Zupę można krótko podgrzewać, lecz nie wolno jej gotować, bo żółtko się zwarzy. Natychmiast podajemy z dodatkiem świeżo przyrumienionych grzanek z bułki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy