Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ogórkowo-koprowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 869409" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to lekka, aromatyczna i pobudzająca apetyt zupa na letnie obiady. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcja dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 spory ogórek sałatkowy (ok. 40 dkg)</p><p>3 dkg masła (dałam czubatą łyżkę)</p><p>1 litr rosołu (może być drobiowy z kostki)</p><p>3 dkg mąki (łyżka)</p><p>1 surowe żółtko</p><p>1/8 litra (pół szklanki) kwaśnej śmietany (22%)</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>sól i cukier do smaku</p><p>spory pęczek koperku</p><p></p><p>Ogórek cienko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokrojony ogórek i krótko dusimy, do zeszklenia kostek ogórka. W żadnym wypadku ogórka nie wolno zrumienić. Podduszone kostki ogórka zalewamy rosołem. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do rosołu. Zupę gotujemy na małym ogniu 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia. Gorącą zupę podprawiamy żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną i odrobiną rosołu. Dodajemy sok z cytryny, soli i cukru do smaku, wreszcie drobniutko posiekany koperek. </p><p>Zupę można krótko podgrzewać, lecz nie wolno jej gotować, bo żółtko się zwarzy. Natychmiast podajemy z dodatkiem świeżo przyrumienionych grzanek z bułki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 869409, member: 10341"] Jest to lekka, aromatyczna i pobudzająca apetyt zupa na letnie obiady. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcja dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1 spory ogórek sałatkowy (ok. 40 dkg) 3 dkg masła (dałam czubatą łyżkę) 1 litr rosołu (może być drobiowy z kostki) 3 dkg mąki (łyżka) 1 surowe żółtko 1/8 litra (pół szklanki) kwaśnej śmietany (22%) sok z 1/2 cytryny sól i cukier do smaku spory pęczek koperku Ogórek cienko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokrojony ogórek i krótko dusimy, do zeszklenia kostek ogórka. W żadnym wypadku ogórka nie wolno zrumienić. Podduszone kostki ogórka zalewamy rosołem. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do rosołu. Zupę gotujemy na małym ogniu 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia. Gorącą zupę podprawiamy żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną i odrobiną rosołu. Dodajemy sok z cytryny, soli i cukru do smaku, wreszcie drobniutko posiekany koperek. Zupę można krótko podgrzewać, lecz nie wolno jej gotować, bo żółtko się zwarzy. Natychmiast podajemy z dodatkiem świeżo przyrumienionych grzanek z bułki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ogórkowo-koprowa
Top
Bottom