Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa ostro - kwaśna (kuchnia syczuańska)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 968435" data-attributes="member: 12418"><p>Według przepisu K. Pospieszyńskiej &quot;Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW&quot; 1984.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- 10 dkg chudej wieprzowiny bez kości</p><p>- 1 i 1/2 szklanki rosołu kurzego</p><p>- 5 szklanek wody</p><p>- 1 łyżeczka soli</p><p>- 2-3 średnie pieczarki pokrojone w plasterki</p><p>- ćwierć szklanki kasztanów wodnych</p><p>- ćwierć szklanki pędów bambusa</p><p>- 2 łyżki cienko poszatkowanej marchwi</p><p>- kostka serka sojowego lub białka 2 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę (dowolnie)</p><p>- 2 łyżki przyprawy maggi</p><p>- 2 łyżki octu</p><p>- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 3 łyżki mąki pszennej</p><p>- 5 łyżek wody</p><p>- roztrzepane 1 jajko</p><p>- 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu</p><p>- pół łyżeczko oleju sezamowego (dowolnie)</p><p></p><p><strong>Marynata:</strong></p><p>- 1 łyżka wódki wyborowej</p><p>- 1/2 do 1 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku</p><p>- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej</p><p>1 łyżeczka oleju sezamowego lu sojowego.</p><p></p><p>Składniki marynaty wymieszać.</p><p>Mięso pokroić w cienkie wąskie paseczki (najlepiej, gdy mięso jest częściowo zamrożone), wymieszać z marynatą odstawić na 15 min.</p><p>Ja kroję zamrożone mięso na elektrycznej krajalnicy - wtedy można osiągnąć super cieniutkie plastry bez zbędnego wysiłku.</p><p>A potem już tylko raz dwa pokroić na paseczki.</p><p>Rosół i 5 szklanek wody osolić, zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień.</p><p>Włożyć pieczarki, kasztany wodne (pokroiłam w paski), pędy bambusa, marchew - gotować na małym ogniu 3-4 minuty.</p><p>Dodać do zupy mięso z marynatą i serek sojowy (dałam białka jajek - to jedyny zamiennik jaki zastosowałam), zagotować.</p><p>Wlać maggi i ocet.</p><p>Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 5 łyżkami wody, wlać do zupy i mieszając podgrzewać do zgęstnienia.</p><p>Roztrzepane jajko wlać do zupy, mieszając w jednym kierunku podgrzewać 15 sekund..</p><p>Doprawić pieprzem, wlać olej.</p><p></p><p>Podawać na gorąco do <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30990&hl=" target="_blank"><strong>smażonego ryżu</strong></a>.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]51911[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 968435, member: 12418"] Według przepisu K. Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984. [B]Składniki:[/B] - 10 dkg chudej wieprzowiny bez kości - 1 i 1/2 szklanki rosołu kurzego - 5 szklanek wody - 1 łyżeczka soli - 2-3 średnie pieczarki pokrojone w plasterki - ćwierć szklanki kasztanów wodnych - ćwierć szklanki pędów bambusa - 2 łyżki cienko poszatkowanej marchwi - kostka serka sojowego lub białka 2 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę (dowolnie) - 2 łyżki przyprawy maggi - 2 łyżki octu - 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 3 łyżki mąki pszennej - 5 łyżek wody - roztrzepane 1 jajko - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu - pół łyżeczko oleju sezamowego (dowolnie) [B]Marynata:[/B] - 1 łyżka wódki wyborowej - 1/2 do 1 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku - pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju sezamowego lu sojowego. Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w cienkie wąskie paseczki (najlepiej, gdy mięso jest częściowo zamrożone), wymieszać z marynatą odstawić na 15 min. Ja kroję zamrożone mięso na elektrycznej krajalnicy - wtedy można osiągnąć super cieniutkie plastry bez zbędnego wysiłku. A potem już tylko raz dwa pokroić na paseczki. Rosół i 5 szklanek wody osolić, zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień. Włożyć pieczarki, kasztany wodne (pokroiłam w paski), pędy bambusa, marchew - gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Dodać do zupy mięso z marynatą i serek sojowy (dałam białka jajek - to jedyny zamiennik jaki zastosowałam), zagotować. Wlać maggi i ocet. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 5 łyżkami wody, wlać do zupy i mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Roztrzepane jajko wlać do zupy, mieszając w jednym kierunku podgrzewać 15 sekund.. Doprawić pieprzem, wlać olej. Podawać na gorąco do [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30990&hl="][B]smażonego ryżu[/B][/URL]. [ATTACH=full]51911[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa ostro - kwaśna (kuchnia syczuańska)*
Bottom