Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zupa Parmentier
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 934571" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zupa Parmentier</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu – Wędrówki po kuchniach świata Tadeusza Olszańskiego</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>50 dag ziemniaków</p><p>5 dag masła</p><p>3 pory</p><p>4 szklanki wywaru z kości i jarzyn</p><p>1 szklanka mleka</p><p>1 żółtko</p><p>sól</p><p>6 kromek bułki paryskiej lub groszek ptysiowy</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Białą część porów drobno posiekać i udusić na 3 dag masła, dodać obrane, opłukane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalać wywarem, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Przetrzeć przez sito i zagotować, dodając mleko. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 934571, member: 1024"] [B]Zupa Parmentier[/B] Źródło przepisu – Wędrówki po kuchniach świata Tadeusza Olszańskiego [B]Składniki:[/B] 50 dag ziemniaków 5 dag masła 3 pory 4 szklanki wywaru z kości i jarzyn 1 szklanka mleka 1 żółtko sól 6 kromek bułki paryskiej lub groszek ptysiowy [B]Wykonanie:[/B] Białą część porów drobno posiekać i udusić na 3 dag masła, dodać obrane, opłukane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalać wywarem, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Przetrzeć przez sito i zagotować, dodając mleko. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zupa Parmentier
Top
Bottom