Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa pikantno-kwaśna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1441712" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis z książki: &quot;Szczypta smaku... Chiny&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki (na 4 porcje):</strong></p><p>- 4 grzyby chińskie, suszone (nie jest sprecyzowane, dałam shiitake)</p><p>- 2 łyżki czarnych grzybów chińskich (uszak gęstowłosy) suszonych</p><p>- 100 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w drobne kawałki</p><p>- 1 łyżka skrobi kukurydzianej</p><p>- 120 g twardego tofu</p><p>- 50 g pędów bambusa</p><p>- 1 l bulionu z kurczaka i mięsa (dałam bulion chiński z kurczaka)</p><p>- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing (dałam delikatne wino wytrawne, lepsze byłoby wytrawne sherry, ale nie udało mi się kupić)</p><p>- 2 łyżki jasnego sosu sojowego</p><p>- 1-2 łyżki chińskiego ciemnego octu ryżowego</p><p>- 2 jajka roztrzepane</p><p>- 1-2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo mielonego</p><p>- 1 cebula dymka, posiekana</p><p></p><p><strong>Sposób wykonania:</strong></p><p>Shiitake moczyć w gorącej wodzie przez 30 minut, po tym czasie dobrze odcisnąć, odciąć i wyrzucić trzonki, a kapelusze pociąć w cienkie paski. Grzyby mun moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, odcedzić i pokroić.</p><p></p><p>Wieprzowinę wymieszać ze szczyptą soli i 1 łyżeczką skrobi kukurydzianej. Serek tofu i pędy bambusowe pokroić w kawałki tej samej wielkości co mięso.</p><p></p><p>Bulion zagotować. Dodać wieprzowinę, dobrze rozmieszać i zagotować, potem oba rodzaje grzybów, tofu i pędu bambusa. Ponownie zagotować, posolić, wlać wino ryżowe, sos sojowy i ocet. Powoli dodawać rozbite jajka, przegarniając je delikatnie widelcem, dzięki czemu zetną się w cienkie nitki. Gotować jeszcze 1 minutę. Resztę mąki rozprowadzić na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dno wazy posypać świeżo zmielonym pieprzem, wlać zupę i całość zamieszać. Posypać posiekaną dymką.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Warto postarać się o oba rodzaje grzybów, każdy ma inny zapach i fakturę. Ja tą zupę tylko za pierwszym razem robiłam z krojoną wieprzowiną, osobiście preferuję taką z mielonym mięsem, jak miałam okazję jeść w restauracji. Pędy bambusa zastępuję często krojoną w julienne marchewką, zupa wtedy ładniej się prezentuje, w moim domu tylko ja lubię tofu i zamiast niego ostatnio dałam 50 g makaronu sojowego, też spotkałam się z taką wersją zupy, ani tofu, ani makaron sam w sobie nie mają smaku, a zagęszczają zupę, makaron na pewno jest łatwiej dostępny i nie ma problemu z przechowywaniem, jeśli nie zużyjemy całego opakowania. Wszystkie egzotyczne składniki udało mi się kupić wysyłkowo w kuchniach orientu, polecam. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę dopisać przepis na chiński bulion z kurczaka.</p><p></p><p><strong>Bulion chiński:</strong></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1441712, member: 1443"] Przepis z książki: "Szczypta smaku... Chiny". [B]Składniki (na 4 porcje):[/B] - 4 grzyby chińskie, suszone (nie jest sprecyzowane, dałam shiitake) - 2 łyżki czarnych grzybów chińskich (uszak gęstowłosy) suszonych - 100 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w drobne kawałki - 1 łyżka skrobi kukurydzianej - 120 g twardego tofu - 50 g pędów bambusa - 1 l bulionu z kurczaka i mięsa (dałam bulion chiński z kurczaka) - 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing (dałam delikatne wino wytrawne, lepsze byłoby wytrawne sherry, ale nie udało mi się kupić) - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1-2 łyżki chińskiego ciemnego octu ryżowego - 2 jajka roztrzepane - 1-2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo mielonego - 1 cebula dymka, posiekana [B]Sposób wykonania:[/B] Shiitake moczyć w gorącej wodzie przez 30 minut, po tym czasie dobrze odcisnąć, odciąć i wyrzucić trzonki, a kapelusze pociąć w cienkie paski. Grzyby mun moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, odcedzić i pokroić. Wieprzowinę wymieszać ze szczyptą soli i 1 łyżeczką skrobi kukurydzianej. Serek tofu i pędy bambusowe pokroić w kawałki tej samej wielkości co mięso. Bulion zagotować. Dodać wieprzowinę, dobrze rozmieszać i zagotować, potem oba rodzaje grzybów, tofu i pędu bambusa. Ponownie zagotować, posolić, wlać wino ryżowe, sos sojowy i ocet. Powoli dodawać rozbite jajka, przegarniając je delikatnie widelcem, dzięki czemu zetną się w cienkie nitki. Gotować jeszcze 1 minutę. Resztę mąki rozprowadzić na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dno wazy posypać świeżo zmielonym pieprzem, wlać zupę i całość zamieszać. Posypać posiekaną dymką. [B]Moje uwagi:[/B] Warto postarać się o oba rodzaje grzybów, każdy ma inny zapach i fakturę. Ja tą zupę tylko za pierwszym razem robiłam z krojoną wieprzowiną, osobiście preferuję taką z mielonym mięsem, jak miałam okazję jeść w restauracji. Pędy bambusa zastępuję często krojoną w julienne marchewką, zupa wtedy ładniej się prezentuje, w moim domu tylko ja lubię tofu i zamiast niego ostatnio dałam 50 g makaronu sojowego, też spotkałam się z taką wersją zupy, ani tofu, ani makaron sam w sobie nie mają smaku, a zagęszczają zupę, makaron na pewno jest łatwiej dostępny i nie ma problemu z przechowywaniem, jeśli nie zużyjemy całego opakowania. Wszystkie egzotyczne składniki udało mi się kupić wysyłkowo w kuchniach orientu, polecam. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę dopisać przepis na chiński bulion z kurczaka. [B]Bulion chiński:[/B] [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37686[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa pikantno-kwaśna
Bottom