Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa podwójnie dyniowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1547028" data-attributes="member: 692"><p>Zupa podwójnie dyniowa:</p><p></p><p>1 dynia ( u mnie muszkatowa prowansalska)</p><p>1 słoik zalewy z tursziji lub soku z kiszonych ogórków</p><p>1-2 szklanki bulionu tai tai</p><p>oliwa i przyprawy do pieczenia dyni</p><p>1 kiełbaska serka topionego kremowego</p><p>1 łyżka masla</p><p>1 łyzeczka miodu</p><p>kindza lub zielona pietruszka do podania</p><p></p><p>Może być tort podwójnie, albo i potrójnie czekoladowy? To może być zupa podwójnie dyniowa.</p><p>Nie da się jej jednak zrobić bez posiadania w spiżarni <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39205" target="_blank">bulionu tai ta</a>i i carskiej tursziji zrobionej wcześniej, a najlepiej samej pozostałej zalewy. Tak tak! Kiedy warzywa w słoju się skończą z głośnym mlaskaniem i pochwałami, do tej samej zalewy hop ? następna porcja papryki, marchewki, kalafiora i ? surowej dyni pokrojonej w dużą kostkę. No dobrze, może być sama dynia. Uprzedzam jednak, że dynia ukiszona jest już po 3 dniach i gotowa do konsumpcji, a po tygodniu nadal jest smaczna, ale zaczyna mięknąć i traci zarówno na urodzie jak i na konsystencji. Zamiennie można zakisić dynie w zalewie od ogórków kiszonych.</p><p>Najpierw należy nabyć dynię (u mnie muszkatowa smaczna i delikatna, ale bardzo wodnista; nie ma to jak hokkaido). Podzielić na 4 części. Wydrążyć. Jedną ćwiartkę obrać i pokroić w dużą kostkę i chlup do słoja z zalewą. Pozostałe trzy ćwiartki posmarować oliwą, lekko posolić, ewentualnie posypać płatkami czosnku i upiec. Kiedy ostygnie obrać ze skóry, a miąższ zmiksować na puree i zachomikować w lodówce.</p><p>Kiedy dynia w zalewie jest gotowa do konsumpcji trzeba ją odcedzić i posiekać na kawałeczki wielkości fasoli. Puree przełożyć do garnka, od razu dodać 1 serek topiony kremowy, 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę miodu i rozrzedzić całość bulionem taitai . W braku takowego można dać wodę, czosnek przez praskę, odrobinę chili i imbiru i sos sojowy . Zagotować całość mieszając ? puree uwielbia wprost przywierać do dna i się karmelizować ( czyli przypalać bezczelnie). Doprawione? To nadszedł moment wrzucenia pokrojonej w kostkę wielkości dużego grochu dyni z zalewy. Teraz dać się całości zagotować, wyłączyć grzanie i dać odpocząć.</p><p>Serwować z posiekaną zieloną kolendrą, albo z nacią pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1547028, member: 692"] Zupa podwójnie dyniowa: 1 dynia ( u mnie muszkatowa prowansalska) 1 słoik zalewy z tursziji lub soku z kiszonych ogórków 1-2 szklanki bulionu tai tai oliwa i przyprawy do pieczenia dyni 1 kiełbaska serka topionego kremowego 1 łyżka masla 1 łyzeczka miodu kindza lub zielona pietruszka do podania Może być tort podwójnie, albo i potrójnie czekoladowy? To może być zupa podwójnie dyniowa. Nie da się jej jednak zrobić bez posiadania w spiżarni [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39205"]bulionu tai ta[/URL]i i carskiej tursziji zrobionej wcześniej, a najlepiej samej pozostałej zalewy. Tak tak! Kiedy warzywa w słoju się skończą z głośnym mlaskaniem i pochwałami, do tej samej zalewy hop ? następna porcja papryki, marchewki, kalafiora i ? surowej dyni pokrojonej w dużą kostkę. No dobrze, może być sama dynia. Uprzedzam jednak, że dynia ukiszona jest już po 3 dniach i gotowa do konsumpcji, a po tygodniu nadal jest smaczna, ale zaczyna mięknąć i traci zarówno na urodzie jak i na konsystencji. Zamiennie można zakisić dynie w zalewie od ogórków kiszonych. Najpierw należy nabyć dynię (u mnie muszkatowa smaczna i delikatna, ale bardzo wodnista; nie ma to jak hokkaido). Podzielić na 4 części. Wydrążyć. Jedną ćwiartkę obrać i pokroić w dużą kostkę i chlup do słoja z zalewą. Pozostałe trzy ćwiartki posmarować oliwą, lekko posolić, ewentualnie posypać płatkami czosnku i upiec. Kiedy ostygnie obrać ze skóry, a miąższ zmiksować na puree i zachomikować w lodówce. Kiedy dynia w zalewie jest gotowa do konsumpcji trzeba ją odcedzić i posiekać na kawałeczki wielkości fasoli. Puree przełożyć do garnka, od razu dodać 1 serek topiony kremowy, 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę miodu i rozrzedzić całość bulionem taitai . W braku takowego można dać wodę, czosnek przez praskę, odrobinę chili i imbiru i sos sojowy . Zagotować całość mieszając ? puree uwielbia wprost przywierać do dna i się karmelizować ( czyli przypalać bezczelnie). Doprawione? To nadszedł moment wrzucenia pokrojonej w kostkę wielkości dużego grochu dyni z zalewy. Teraz dać się całości zagotować, wyłączyć grzanie i dać odpocząć. Serwować z posiekaną zieloną kolendrą, albo z nacią pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa podwójnie dyniowa
Top
Bottom