Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa pokrzywowa zabielana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1289618" data-attributes="member: 9634"><p>O cennych właściwościach pokrzywy wszyscy już chyba wiemy, ale nie każdy wie, jak jeszcze, poza naparem, można ją stosować.</p><p>Teraz, w maju, pokrzywa jest najlepsza i najsłodsza. Póki nie kwitnie, jest najbardziej wartościowa. </p><p></p><p>Składniki na zupę:</p><p>30 dag młodych liści pokrzyw</p><p>1 cebula</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 l bulionu warzywnego lub drobiowego</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 żółtko</p><p>1/2 cytryny</p><p>100 ml śmietany 12 lub 16%</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p></p><p>Liście pokrzywy opłukać i zlać wrzątkiem na sitku, posiekać.</p><p>Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle w garnku, dodać pokrzywę, poddusić i zmiksować za pomocą &quot;żyrafy&quot;. Wlać gorący bulion, wymieszać, zagotować i doprawić. </p><p>Żółtko rozmieszać z mąką i odrobiną zupy, wlać do zupy, zagotować, zabielić śmietaną.</p><p>Przepis pochodzi z &quot;Przyjaciółki&quot;</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1289618, member: 9634"] O cennych właściwościach pokrzywy wszyscy już chyba wiemy, ale nie każdy wie, jak jeszcze, poza naparem, można ją stosować. Teraz, w maju, pokrzywa jest najlepsza i najsłodsza. Póki nie kwitnie, jest najbardziej wartościowa. Składniki na zupę: 30 dag młodych liści pokrzyw 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka mąki 1 żółtko 1/2 cytryny 100 ml śmietany 12 lub 16% sól i pieprz do smaku Liście pokrzywy opłukać i zlać wrzątkiem na sitku, posiekać. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle w garnku, dodać pokrzywę, poddusić i zmiksować za pomocą "żyrafy". Wlać gorący bulion, wymieszać, zagotować i doprawić. Żółtko rozmieszać z mąką i odrobiną zupy, wlać do zupy, zagotować, zabielić śmietaną. Przepis pochodzi z "Przyjaciółki" Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa pokrzywowa zabielana
Top
Bottom