Pomidory swieze, pol - 3/4 kg. m/w
peczek wloszczyzny jak do rosolu:
czyli marchewka, pietruszka w korzeniu, seler korzeniowy, cebula, por 1-2, kapusta wloska lub zwykla
2 nozki i 2 udka kurczaka albo zamiennie: bulion z kurczaka lub kosci wieprzowe, lub kawalek wieprzowiny.
pasta pomidorowa wg. uznania 1-2 lyzki
sol, pieprz, bazylia swieza lub suszona (do smaku) albo ziola prowansalskie - pol lyzeczki
1-2 zabki czosnku
Mozna tez uzyc listek laurowy, angielskie ziele i 1-2 gozdziki - opcjonalnie
Makaron nitki lub ryz opcjonalnie
smietana lub smietanka
pietruszka lub bazylia.
jak nie ma swiezych pomidorow, to z puszki rownie dobre.
Gotuje czesci kurczaka/mieso/kosci na wrzatku do miekkosci, dodajac sol i pieprz pod koniec gotowania.
Wyjmuje mieso, wkladam jarzyny j.w. gotuje tak, aby jeszcze byly jedrne. Jarzyny mozna dodac tez pod koniec gotowania miesa. Wyjmuje jarzyny.
Zamiast swiezych jarzyn mozna uzyc bulion jarzynowy, ale jesli sie bierze rownoczesnie bulion z kurczaka, to uwaga, oba buliony sa slone.
W miedzyczasie kroje w b. drobna kostke cebule i swieze pomidory (albo te z puszki), podduszam na masle, najlepiej ghee, dodaje to do zupy i paste pomidorowa, ze 2 lyzki lub wiecej, do smaku.
Dodaje rowniez jeszcze 1 spora marchew pokrojona na kawalki. Kiedy marchew miekka, mozna ja wyjac i doprawic zupe, ale nie podprawiam zupy maka. Lubie zupe pomidorowa z makaronem albo z ryzem. Jesli makaron, to uzywam takie najciensze nitki (gniazdka), ktore rozdzielone bezposrednio wrzucam do gotujacej sie zupy. Po 3 minutach sa gotowe. Jesli wybieram ryz, to wsypuje go do zupy po wyjeciu miesa i jarzyn. Musi sie gotowac najmniej 15 min.
Ja lubie zupe z "substancja" wiec nie miksuje, ale kto chce, niech miksuje. Po wylaczeniu ognia wlewam zahartowana smietane albo smietanke pol na pol. Posypuje siekana pietruszka lub bazylia.
Uwaga - nigdy nie doprawiam zupy cukrem. Trudno jest ustalic wlasciwy smak, zamiast tego jest wlasnie ta marchewka, ktora daje naturalna slodycz, czego sie nie osiagnie z cukrem. Pasta pomidorowa daje te baze smakowa i glebie smaku, dlatego trzeba jej dodac bez wzgledu jakie pomidory sie uzywa.
Warzywa uzywam do salatki lub dobre z kawalkiem kurczaka i z maslem.
peczek wloszczyzny jak do rosolu:
czyli marchewka, pietruszka w korzeniu, seler korzeniowy, cebula, por 1-2, kapusta wloska lub zwykla
2 nozki i 2 udka kurczaka albo zamiennie: bulion z kurczaka lub kosci wieprzowe, lub kawalek wieprzowiny.
pasta pomidorowa wg. uznania 1-2 lyzki
sol, pieprz, bazylia swieza lub suszona (do smaku) albo ziola prowansalskie - pol lyzeczki
1-2 zabki czosnku
Mozna tez uzyc listek laurowy, angielskie ziele i 1-2 gozdziki - opcjonalnie
Makaron nitki lub ryz opcjonalnie
smietana lub smietanka
pietruszka lub bazylia.
jak nie ma swiezych pomidorow, to z puszki rownie dobre.
Gotuje czesci kurczaka/mieso/kosci na wrzatku do miekkosci, dodajac sol i pieprz pod koniec gotowania.
Wyjmuje mieso, wkladam jarzyny j.w. gotuje tak, aby jeszcze byly jedrne. Jarzyny mozna dodac tez pod koniec gotowania miesa. Wyjmuje jarzyny.
Zamiast swiezych jarzyn mozna uzyc bulion jarzynowy, ale jesli sie bierze rownoczesnie bulion z kurczaka, to uwaga, oba buliony sa slone.
W miedzyczasie kroje w b. drobna kostke cebule i swieze pomidory (albo te z puszki), podduszam na masle, najlepiej ghee, dodaje to do zupy i paste pomidorowa, ze 2 lyzki lub wiecej, do smaku.
Dodaje rowniez jeszcze 1 spora marchew pokrojona na kawalki. Kiedy marchew miekka, mozna ja wyjac i doprawic zupe, ale nie podprawiam zupy maka. Lubie zupe pomidorowa z makaronem albo z ryzem. Jesli makaron, to uzywam takie najciensze nitki (gniazdka), ktore rozdzielone bezposrednio wrzucam do gotujacej sie zupy. Po 3 minutach sa gotowe. Jesli wybieram ryz, to wsypuje go do zupy po wyjeciu miesa i jarzyn. Musi sie gotowac najmniej 15 min.
Ja lubie zupe z "substancja" wiec nie miksuje, ale kto chce, niech miksuje. Po wylaczeniu ognia wlewam zahartowana smietane albo smietanke pol na pol. Posypuje siekana pietruszka lub bazylia.
Uwaga - nigdy nie doprawiam zupy cukrem. Trudno jest ustalic wlasciwy smak, zamiast tego jest wlasnie ta marchewka, ktora daje naturalna slodycz, czego sie nie osiagnie z cukrem. Pasta pomidorowa daje te baze smakowa i glebie smaku, dlatego trzeba jej dodac bez wzgledu jakie pomidory sie uzywa.
Warzywa uzywam do salatki lub dobre z kawalkiem kurczaka i z maslem.