Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa pomidorowa na moj sposob
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 885471" data-attributes="member: 2354"><p>Pomidory swieze, pol - 3/4 kg. m/w</p><p>peczek wloszczyzny jak do rosolu:</p><p> czyli marchewka, pietruszka w korzeniu, seler korzeniowy, cebula, por 1-2, kapusta wloska lub zwykla</p><p>2 nozki i 2 udka kurczaka albo zamiennie: bulion z kurczaka lub kosci wieprzowe, lub kawalek wieprzowiny.</p><p>pasta pomidorowa wg. uznania 1-2 lyzki</p><p>sol, pieprz, bazylia swieza lub suszona (do smaku) albo ziola prowansalskie - pol lyzeczki</p><p>1-2 zabki czosnku</p><p>Mozna tez uzyc listek laurowy, angielskie ziele i 1-2 gozdziki - opcjonalnie</p><p>Makaron nitki lub ryz opcjonalnie</p><p>smietana lub smietanka</p><p>pietruszka lub bazylia.</p><p></p><p>jak nie ma swiezych pomidorow, to z puszki rownie dobre.</p><p></p><p>Gotuje czesci kurczaka/mieso/kosci na wrzatku do miekkosci, dodajac sol i pieprz pod koniec gotowania.</p><p>Wyjmuje mieso, wkladam jarzyny j.w. gotuje tak, aby jeszcze byly jedrne. Jarzyny mozna dodac tez pod koniec gotowania miesa. Wyjmuje jarzyny.</p><p>Zamiast swiezych jarzyn mozna uzyc bulion jarzynowy, ale jesli sie bierze rownoczesnie bulion z kurczaka, to uwaga, oba buliony sa slone.</p><p>W miedzyczasie kroje w b. drobna kostke cebule i swieze pomidory (albo te z puszki), podduszam na masle, najlepiej ghee, dodaje to do zupy i paste pomidorowa, ze 2 lyzki lub wiecej, do smaku.</p><p>Dodaje rowniez jeszcze 1 spora marchew pokrojona na kawalki. Kiedy marchew miekka, mozna ja wyjac i doprawic zupe, ale nie podprawiam zupy maka. Lubie zupe pomidorowa z makaronem albo z ryzem. Jesli makaron, to uzywam takie najciensze nitki (gniazdka), ktore rozdzielone bezposrednio wrzucam do gotujacej sie zupy. Po 3 minutach sa gotowe. Jesli wybieram ryz, to wsypuje go do zupy po wyjeciu miesa i jarzyn. Musi sie gotowac najmniej 15 min.</p><p>Ja lubie zupe z &quot;substancja&quot; wiec nie miksuje, ale kto chce, niech miksuje. Po wylaczeniu ognia wlewam zahartowana smietane albo smietanke pol na pol. Posypuje siekana pietruszka lub bazylia.</p><p></p><p>Uwaga - nigdy nie doprawiam zupy cukrem. Trudno jest ustalic wlasciwy smak, zamiast tego jest wlasnie ta marchewka, ktora daje naturalna slodycz, czego sie nie osiagnie z cukrem. Pasta pomidorowa daje te baze smakowa i glebie smaku, dlatego trzeba jej dodac bez wzgledu jakie pomidory sie uzywa.</p><p>Warzywa uzywam do salatki lub dobre z kawalkiem kurczaka i z maslem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 885471, member: 2354"] Pomidory swieze, pol - 3/4 kg. m/w peczek wloszczyzny jak do rosolu: czyli marchewka, pietruszka w korzeniu, seler korzeniowy, cebula, por 1-2, kapusta wloska lub zwykla 2 nozki i 2 udka kurczaka albo zamiennie: bulion z kurczaka lub kosci wieprzowe, lub kawalek wieprzowiny. pasta pomidorowa wg. uznania 1-2 lyzki sol, pieprz, bazylia swieza lub suszona (do smaku) albo ziola prowansalskie - pol lyzeczki 1-2 zabki czosnku Mozna tez uzyc listek laurowy, angielskie ziele i 1-2 gozdziki - opcjonalnie Makaron nitki lub ryz opcjonalnie smietana lub smietanka pietruszka lub bazylia. jak nie ma swiezych pomidorow, to z puszki rownie dobre. Gotuje czesci kurczaka/mieso/kosci na wrzatku do miekkosci, dodajac sol i pieprz pod koniec gotowania. Wyjmuje mieso, wkladam jarzyny j.w. gotuje tak, aby jeszcze byly jedrne. Jarzyny mozna dodac tez pod koniec gotowania miesa. Wyjmuje jarzyny. Zamiast swiezych jarzyn mozna uzyc bulion jarzynowy, ale jesli sie bierze rownoczesnie bulion z kurczaka, to uwaga, oba buliony sa slone. W miedzyczasie kroje w b. drobna kostke cebule i swieze pomidory (albo te z puszki), podduszam na masle, najlepiej ghee, dodaje to do zupy i paste pomidorowa, ze 2 lyzki lub wiecej, do smaku. Dodaje rowniez jeszcze 1 spora marchew pokrojona na kawalki. Kiedy marchew miekka, mozna ja wyjac i doprawic zupe, ale nie podprawiam zupy maka. Lubie zupe pomidorowa z makaronem albo z ryzem. Jesli makaron, to uzywam takie najciensze nitki (gniazdka), ktore rozdzielone bezposrednio wrzucam do gotujacej sie zupy. Po 3 minutach sa gotowe. Jesli wybieram ryz, to wsypuje go do zupy po wyjeciu miesa i jarzyn. Musi sie gotowac najmniej 15 min. Ja lubie zupe z "substancja" wiec nie miksuje, ale kto chce, niech miksuje. Po wylaczeniu ognia wlewam zahartowana smietane albo smietanke pol na pol. Posypuje siekana pietruszka lub bazylia. Uwaga - nigdy nie doprawiam zupy cukrem. Trudno jest ustalic wlasciwy smak, zamiast tego jest wlasnie ta marchewka, ktora daje naturalna slodycz, czego sie nie osiagnie z cukrem. Pasta pomidorowa daje te baze smakowa i glebie smaku, dlatego trzeba jej dodac bez wzgledu jakie pomidory sie uzywa. Warzywa uzywam do salatki lub dobre z kawalkiem kurczaka i z maslem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa pomidorowa na moj sposob
Top
Bottom