- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0

...broniąca się smakiem, ugotowana na podstawie zmienionego przepisu Asi z Kwestii Smaku
Składniki (z moimi zmianami):
400 g filetu z dorsza, bez skóry i ości
200g krewetek black tiger
500 ml bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
spora szczypta chili w proszku
szczypta sumaku (opcjonalnie)
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego (jeśli ktoś nie lubi, to sól)
pieprz
Szalotkę i czosnek drobno posiekać i lekko zeszklić w rondlu na oliwie. Dodać słodką paprykę, chili i sumak. Krótko przesmażyć, cały czas mieszając. Dodałać pomidory z puszki, zamieszać i podgotować przez ok. 5 minut. Wlać bulion, ponownie zagotować, a następnie dodać bazylię i sos rybny. Na 6-7min. przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę rybę i całe krewetki.
Zupę nalaną do talerzy można polać dodatkowo oliwą lub dodać kleks śmietany.
Smacznego!