- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Bardzo dobra, rozgrzewajaca zupa. Nieco zmienilam przepis z BBC Good Food http://www.bbcgoodfood.com/recipes/9730/to...d-tamarind-soup
olej
3 zabki czosnku, starte
kawalek imbiru dlugosci kciuka, starty
800g pasatty pomidorowej lub pomidorow z puszki
1 lyzka kolendry w proszku
1 lyzeczka garam masali
1 lyzka platkow papryki
50g czerwonej soczewicy
500ml wody lub wywaru
1 lyzka pasty z tamaryndowca
sol i pieprz
jogurt lub gesta smietana
zielenina do posypania
1. Na lyzce oleju podsmazyc czosnek i imbir
2. Dodac pomidory, przyprawy, soczewice, wode i tamaryndowca. Gotowac az soczewica zmieknie.
3. Jezeli ktos woli gestsze zupy, mozna wszystko pod koniec zmiksowac zyrafa
4. Podawac z kleksem jogurtu, posypane zielenina (pietruszka, kolendra itp)
SMACZNEGO

olej
3 zabki czosnku, starte
kawalek imbiru dlugosci kciuka, starty
800g pasatty pomidorowej lub pomidorow z puszki
1 lyzka kolendry w proszku
1 lyzeczka garam masali
1 lyzka platkow papryki
50g czerwonej soczewicy
500ml wody lub wywaru
1 lyzka pasty z tamaryndowca
sol i pieprz
jogurt lub gesta smietana
zielenina do posypania
1. Na lyzce oleju podsmazyc czosnek i imbir
2. Dodac pomidory, przyprawy, soczewice, wode i tamaryndowca. Gotowac az soczewica zmieknie.
3. Jezeli ktos woli gestsze zupy, mozna wszystko pod koniec zmiksowac zyrafa
4. Podawac z kleksem jogurtu, posypane zielenina (pietruszka, kolendra itp)
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: