zupa pomidorowa

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Przepisów na zupę pomidorowa jest więcej niż kucharzy, bo każdy ma conajmniej kilka rożnych. Przepis, który podaje jest na sposób włoski, Pappa Al Pomodoro, ale tez odmian jego jest wiele. Autorka jest Ina Garten, bosonoga contessa. Przepis jest moim zdaniem wyjątkowy, trochę kosztowny, ale wart wypróbowania.

Zupa pomidorowa zagęszczana chlebem wg. Iny Garten (bosonogiej contessy)

pół szklanki dobrej oliwy extra virgin
2 posiekane cebule
3 średnie marchewki niedobrane, pokrojone w kostkę
1 fenkuł, czyli koper włoski
4-5 ząbków czosnku
włoski chleb ciabatta bez skorki (może być inny biały chleb)
2 duże puszki śliwkowych pomidorów w zalewie (możliwie włoskie)
4 szklanki bulionu domowego z kurczaka albo z kostek
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
pęczek posiekanej świeżej bazylii
kosher (morska) sol i świeżo mielony pieprz
pół szklanki tartego parmezanu

do posypania na wierzch

3 szklanki pokrojonej ciabatty w kostkę lub innego chleba
5-6 dkg. pokrojonej pancetty (można zastąpić szynka)
świeża bazylia (25 - 30 listków)
3 łyżki extra virgin oliwy + do polania potem
sol i pieprz
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekane cebule, marchewki, koper włoski (odciąć łodygi od bulwy, przekroić na Pół, wyciąć głąb i pokroić w kostkę) Dodać posiekany czosnek i dusić ok. 10 min. na średnim ogniu.
Dodać kostki chleba i dusić jeszcze 5 min.
Pomidory z puszek rozdrobnić w mikserze (nie całkiem na gładko), Dodać do garnka razem z bulionem i winem, bazylia, łyżeczką soli + 1.5 łyżeczki pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i dusić całość na malutkim ogniu ok. 45 min. częściowo odkryte.
Włączyć piekarnik na niżej niż 200 C (180-190)
chleb pokroić w kostki, pancettę lub szynkę tez, rozłożyć na blaszce tak, aby były w jednej warstwie, Dodać świeże listki bazylii w całości. Pokropić oliwa ex.v., posypać lekko sola i pieprzem, wymieszać. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. przegarniając kilka razy. To musi być chrupiące, listki bazylii będą brązowe i tak ma być.
Jeśli zupa przestygła, to podgrzać, wymieszać żyrafą (nie całkiem na gładko) żeby rozdrobnić chleb. Wsypać parmezan, doprawić do smaku. Podawać zupę gorącą posypując zapieczonym chlebem z pancetta i bazylia, polać jeszcze odrobina oliwy.


edit: poprawiłam Pomidoro na Pomodoro i wstawiłam polskie znaki . Marghe
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy