Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
zupa pomidorowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 896879" data-attributes="member: 2354"><p>Przepisów na zupę pomidorowa jest więcej niż kucharzy, bo każdy ma conajmniej kilka rożnych. Przepis, który podaje jest na sposób włoski, Pappa Al Pomodoro, ale tez odmian jego jest wiele. Autorka jest Ina Garten, bosonoga contessa. Przepis jest moim zdaniem wyjątkowy, trochę kosztowny, ale wart wypróbowania.</p><p></p><p>Zupa pomidorowa zagęszczana chlebem wg. Iny Garten (bosonogiej contessy)</p><p></p><p>pół szklanki dobrej oliwy extra virgin</p><p>2 posiekane cebule</p><p>3 średnie marchewki niedobrane, pokrojone w kostkę</p><p>1 fenkuł, czyli koper włoski</p><p>4-5 ząbków czosnku</p><p>włoski chleb ciabatta bez skorki (może być inny biały chleb)</p><p>2 duże puszki śliwkowych pomidorów w zalewie (możliwie włoskie)</p><p>4 szklanki bulionu domowego z kurczaka albo z kostek</p><p>1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina</p><p>pęczek posiekanej świeżej bazylii</p><p>kosher (morska) sol i świeżo mielony pieprz</p><p>pół szklanki tartego parmezanu</p><p></p><p>do posypania na wierzch</p><p></p><p>3 szklanki pokrojonej ciabatty w kostkę lub innego chleba</p><p>5-6 dkg. pokrojonej pancetty (można zastąpić szynka)</p><p>świeża bazylia (25 - 30 listków)</p><p>3 łyżki extra virgin oliwy + do polania potem</p><p>sol i pieprz</p><p>W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekane cebule, marchewki, koper włoski (odciąć łodygi od bulwy, przekroić na Pół, wyciąć głąb i pokroić w kostkę) Dodać posiekany czosnek i dusić ok. 10 min. na średnim ogniu.</p><p>Dodać kostki chleba i dusić jeszcze 5 min.</p><p>Pomidory z puszek rozdrobnić w mikserze (nie całkiem na gładko), Dodać do garnka razem z bulionem i winem, bazylia, łyżeczką soli + 1.5 łyżeczki pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i dusić całość na malutkim ogniu ok. 45 min. częściowo odkryte.</p><p>Włączyć piekarnik na niżej niż 200 C (180-190) </p><p>chleb pokroić w kostki, pancettę lub szynkę tez, rozłożyć na blaszce tak, aby były w jednej warstwie, Dodać świeże listki bazylii w całości. Pokropić oliwa ex.v., posypać lekko sola i pieprzem, wymieszać. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. przegarniając kilka razy. To musi być chrupiące, listki bazylii będą brązowe i tak ma być. </p><p>Jeśli zupa przestygła, to podgrzać, wymieszać żyrafą (nie całkiem na gładko) żeby rozdrobnić chleb. Wsypać parmezan, doprawić do smaku. Podawać zupę gorącą posypując zapieczonym chlebem z pancetta i bazylia, polać jeszcze odrobina oliwy.</p><p></p><p></p><p>edit: poprawiłam Pomidoro na Pomodoro i wstawiłam polskie znaki . Marghe</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 896879, member: 2354"] Przepisów na zupę pomidorowa jest więcej niż kucharzy, bo każdy ma conajmniej kilka rożnych. Przepis, który podaje jest na sposób włoski, Pappa Al Pomodoro, ale tez odmian jego jest wiele. Autorka jest Ina Garten, bosonoga contessa. Przepis jest moim zdaniem wyjątkowy, trochę kosztowny, ale wart wypróbowania. Zupa pomidorowa zagęszczana chlebem wg. Iny Garten (bosonogiej contessy) pół szklanki dobrej oliwy extra virgin 2 posiekane cebule 3 średnie marchewki niedobrane, pokrojone w kostkę 1 fenkuł, czyli koper włoski 4-5 ząbków czosnku włoski chleb ciabatta bez skorki (może być inny biały chleb) 2 duże puszki śliwkowych pomidorów w zalewie (możliwie włoskie) 4 szklanki bulionu domowego z kurczaka albo z kostek 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina pęczek posiekanej świeżej bazylii kosher (morska) sol i świeżo mielony pieprz pół szklanki tartego parmezanu do posypania na wierzch 3 szklanki pokrojonej ciabatty w kostkę lub innego chleba 5-6 dkg. pokrojonej pancetty (można zastąpić szynka) świeża bazylia (25 - 30 listków) 3 łyżki extra virgin oliwy + do polania potem sol i pieprz W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekane cebule, marchewki, koper włoski (odciąć łodygi od bulwy, przekroić na Pół, wyciąć głąb i pokroić w kostkę) Dodać posiekany czosnek i dusić ok. 10 min. na średnim ogniu. Dodać kostki chleba i dusić jeszcze 5 min. Pomidory z puszek rozdrobnić w mikserze (nie całkiem na gładko), Dodać do garnka razem z bulionem i winem, bazylia, łyżeczką soli + 1.5 łyżeczki pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i dusić całość na malutkim ogniu ok. 45 min. częściowo odkryte. Włączyć piekarnik na niżej niż 200 C (180-190) chleb pokroić w kostki, pancettę lub szynkę tez, rozłożyć na blaszce tak, aby były w jednej warstwie, Dodać świeże listki bazylii w całości. Pokropić oliwa ex.v., posypać lekko sola i pieprzem, wymieszać. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. przegarniając kilka razy. To musi być chrupiące, listki bazylii będą brązowe i tak ma być. Jeśli zupa przestygła, to podgrzać, wymieszać żyrafą (nie całkiem na gładko) żeby rozdrobnić chleb. Wsypać parmezan, doprawić do smaku. Podawać zupę gorącą posypując zapieczonym chlebem z pancetta i bazylia, polać jeszcze odrobina oliwy. edit: poprawiłam Pomidoro na Pomodoro i wstawiłam polskie znaki . Marghe [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
zupa pomidorowa
Top
Bottom