Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa pomidorowo-bazyliowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1427191" data-attributes="member: 1142"><p>W sezonie najlepiej przygotowac te zupe ze swiezych pomidorow, zima z powodzeniem mozna wykorzystac pomidory zapuszkowane.</p><p><strong></strong></p><p><strong>40g masla</strong></p><p><strong>1duza cebula, obrana i pokrojona w kostke</strong></p><p><strong>1.5kg pomidorow (moga byc z puszki)</strong></p><p><strong>3-4 zabki czosnku</strong></p><p><strong>1 lyzeczka cukru brazowego</strong></p><p><strong>20 duzych lisci bazylii plus kilka dodatkowych</strong></p><p><strong>2 kopiaste lyzki dobrego pomidorowego puree</strong></p><p><strong>300ml wywaru z warzyw lub drobiu/innego miesa</strong></p><p><strong>3 lyzki kwasnej smietany</strong></p><p><strong></strong></p><p>W duzym garnku smaze na masle cebule, na malym ogniu przez 10 minut. ma byc bardzo miekka, ale nie brazowa. Dodaje pokrojone pomidory, czosnek zmiazdzony, cukier, posiekana bazylie i pomidorowe puree. Dusze wszystko przez 15-20 minut. Wlewam wywar, doprowadzam do wrzenia i gotuje kolejne 5-10 minut.</p><p></p><p>Teraz mozna zupe potraktowac blenderem (powstanie gesty krem) lub zostawic tak jak jest, doprawiajac do smaku sola, pieprzem, odrobina suszonej bazylii.</p><p>Przed podaniem dodac smietane i ozdobic liscmi bazylii.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1427191, member: 1142"] W sezonie najlepiej przygotowac te zupe ze swiezych pomidorow, zima z powodzeniem mozna wykorzystac pomidory zapuszkowane. [B] 40g masla 1duza cebula, obrana i pokrojona w kostke 1.5kg pomidorow (moga byc z puszki) 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka cukru brazowego 20 duzych lisci bazylii plus kilka dodatkowych 2 kopiaste lyzki dobrego pomidorowego puree 300ml wywaru z warzyw lub drobiu/innego miesa 3 lyzki kwasnej smietany [/B] W duzym garnku smaze na masle cebule, na malym ogniu przez 10 minut. ma byc bardzo miekka, ale nie brazowa. Dodaje pokrojone pomidory, czosnek zmiazdzony, cukier, posiekana bazylie i pomidorowe puree. Dusze wszystko przez 15-20 minut. Wlewam wywar, doprowadzam do wrzenia i gotuje kolejne 5-10 minut. Teraz mozna zupe potraktowac blenderem (powstanie gesty krem) lub zostawic tak jak jest, doprawiajac do smaku sola, pieprzem, odrobina suszonej bazylii. Przed podaniem dodac smietane i ozdobic liscmi bazylii. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa pomidorowo-bazyliowa
Top
Bottom