- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Na zupę potrzebujemy:
2- 3 grube pory, głównie biała część
1 mała cebula
1-2 marchewki
1 pietruszka, korzeń i natka
kawałek selera
1/2 kg kiełbasy białej parzonej
ziemniaki
rosół lub bulion, wywar
czosnek
sól, pieprz, ziele ang , liśc laurowy, majeranek, szczypta cukru,
masło klarowane lub oliwa do smażenia
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę. Wsypujemy pokrojony czosnek, pokrojone warzywa i smażymy. Wrzucamy przyprawy oprócz majeranku.
Kiełbasę kroimy w grube plastry i dodajemy do warzyw, smażymy razem.
Gdy warzywa staną się szkliste, wlewamy rosół - tyle ile chcemy, tak jednak, aby zupa była raczej gęsta. Gotujemy ok. pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy obficie majerankiem.
Gdy zupa się ugotuje, trzeba jej spróbowac, jeśli trzeba, doprawić. Po wyłaczeniu gazu jeszcze dodać ząbek czosnku i majeranek. Prima zupka!

2- 3 grube pory, głównie biała część
1 mała cebula
1-2 marchewki
1 pietruszka, korzeń i natka
kawałek selera
1/2 kg kiełbasy białej parzonej
ziemniaki
rosół lub bulion, wywar
czosnek
sól, pieprz, ziele ang , liśc laurowy, majeranek, szczypta cukru,
masło klarowane lub oliwa do smażenia
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę. Wsypujemy pokrojony czosnek, pokrojone warzywa i smażymy. Wrzucamy przyprawy oprócz majeranku.
Kiełbasę kroimy w grube plastry i dodajemy do warzyw, smażymy razem.
Gdy warzywa staną się szkliste, wlewamy rosół - tyle ile chcemy, tak jednak, aby zupa była raczej gęsta. Gotujemy ok. pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy obficie majerankiem.
Gdy zupa się ugotuje, trzeba jej spróbowac, jeśli trzeba, doprawić. Po wyłaczeniu gazu jeszcze dodać ząbek czosnku i majeranek. Prima zupka!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: