Zupa "Meksykanka"

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pyszna, konkretna zupa, idealna na chłodne dni. Podana z pieczywem wystarcza nam za pełnowartościowy posiłek.

mexykanka.JPG

1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy ( obj. 1/2 szkl.)
1 pomidor
1 papryka konserwowa
2 kawałki kiełbasy, każdy po ok. 15 cm.
1-2 łyżeczki ostrego ajvaru
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 posiekany ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła
1-2 łyżki maki pszennej


Fasole wraz z zalewą wlać do garnka. Dodać kukurydzę ( bez zalewy), pokrojoną w półplasterki kiełbasę, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, ajvar oraz przyprawy. Gotować 10 minut w 1,25 l wody.

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i zagęścić zupę ( gęstość wg. uznania). Chwilę gotować.

Dodać pokrojoną w kostkę konserwową paprykę.
Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
 

Załączniki

  • mexykanka.JPG
    mexykanka.JPG
    116.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Wspaniale wygląda aż nabrałam na nią ochoty!
icon_smile.gif

Postaram się ją zrobić niedługo, bo coś czuję że mi posmakuje...
icon_mrgreen.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
musze ja zrobic, jak na mexikane przystalo
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Russkaya, dziękuję - i smacznego życzę.
icon_biggrin.gif


Mexikana hihi- faktycznie!
icon_lol.gif


My ją bardzo lubimy
icon_smile.gif
- smaczna i pożywna. Zależnie od upodobań można zrobić ostrzejszą lub łagodniejszą.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy