Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Zupa rybna po gruzińsku (tombo3)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 39273" data-attributes="member: 36"><p>Do wykonania wybornej, gęstej, sycącej, rozgrzewającej i ponad wszystko aromatycznej zupy rybnej po gruzińsku potrzebować będziemy: </p><p>1 kg ryby (dowolnej, ja preferuję łby z tołpygi, łososia i szczupaka). Im więcej, tym lepiej;</p><p>2 cebule;</p><p>seler, pietruszka, marchewka;</p><p>2 ząbki (mniammniam) czosnku (mało jak na kuchnie gruzińska, ale dodawany na końcu - zapewniam, że zauroczy całą zupę);</p><p>1/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich;</p><p>1/4 szklanki białego wytrawnego wina;</p><p>ok. 10 ziaren kolendry;</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego;</p><p>1 pęczek pietruchy;</p><p>Sól, pieprz, ziółka do smaku.</p><p></p><p>Rybę razem z 1 cebulą i włoszczyzną zalewamy 6-7 szklankami wody i gotujemy do momentu, kiedy ryba jest miękka, ale nie rozpada się. Wyjmujemy z garnka wszystkie ciała stale, a bulion ładnie przecedzamy. </p><p>Teraz bierzemy drugą cebulę i podsmażamy ją na złociście (a można i na chwile o niej &quot;zapomnieć&quot;, wtedy zupa nabierze charakteru). Dodajemy mąkę, lekko rumienimy i łączymy z bulionem, dodajemy także mięsko z łbów rybich. </p><p>I &quot;wykończenie&quot;: wrzucamy roztarty z solą czosnek, utłuczone orzechy i kolendrę, wino i koncentrat pomidorowy. Kilka minut na ogniu, natka pietruszki i już mamy niebo w gębie. </p><p>Przepis sprawdziłem wielokrotnie, powala z nóg (zwłaszcza połączenie smakowe czosnkowo-winno-orzechowo-kolendrowe).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 39273, member: 36"] Do wykonania wybornej, gęstej, sycącej, rozgrzewającej i ponad wszystko aromatycznej zupy rybnej po gruzińsku potrzebować będziemy: 1 kg ryby (dowolnej, ja preferuję łby z tołpygi, łososia i szczupaka). Im więcej, tym lepiej; 2 cebule; seler, pietruszka, marchewka; 2 ząbki (mniammniam) czosnku (mało jak na kuchnie gruzińska, ale dodawany na końcu - zapewniam, że zauroczy całą zupę); 1/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich; 1/4 szklanki białego wytrawnego wina; ok. 10 ziaren kolendry; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 1 pęczek pietruchy; Sól, pieprz, ziółka do smaku. Rybę razem z 1 cebulą i włoszczyzną zalewamy 6-7 szklankami wody i gotujemy do momentu, kiedy ryba jest miękka, ale nie rozpada się. Wyjmujemy z garnka wszystkie ciała stale, a bulion ładnie przecedzamy. Teraz bierzemy drugą cebulę i podsmażamy ją na złociście (a można i na chwile o niej "zapomnieć", wtedy zupa nabierze charakteru). Dodajemy mąkę, lekko rumienimy i łączymy z bulionem, dodajemy także mięsko z łbów rybich. I "wykończenie": wrzucamy roztarty z solą czosnek, utłuczone orzechy i kolendrę, wino i koncentrat pomidorowy. Kilka minut na ogniu, natka pietruszki i już mamy niebo w gębie. Przepis sprawdziłem wielokrotnie, powala z nóg (zwłaszcza połączenie smakowe czosnkowo-winno-orzechowo-kolendrowe). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Zupa rybna po gruzińsku (tombo3)*
Top
Bottom