Zupa rybna "ucha"

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Przepis z książki Zofii Zawistowskiej "Ryby na naszym stole":

1-1,5 kg małych rybek słodkowodnych ( ja miałam 6 ogonów z karpia)
warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
5 dag kawioru i 2 białka ( ja nie dawałam)
liść laurowy, ziele angielski, sól, pieprz.

Ryby sprawić, opłukać. Warzywa pokroić w makaronik, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, posolić do smaku. Zagotować. Dodać ryby ( ja ogony z karpia dodałam od razu, do zimnej wody), ugotować do miękkości, rybę wyjąć, przestudzić oddzielić mięso od ości, mięso włożyć z powrotem do zupy. ( ja oprócz karpich ogonów włożyłam tuż przed końcem gotowania kawałek pangi)
Kawior rozetrzeć z białkami na masę, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy, trochę pogotować, następnie przecedzić do zupy. ( ja tego nie robiłam)

Doprawić do smaku pieprzem i ew. jeszcze solą.

Można zupę ugotować z ziemniakami albo dodać do niej ugotowane oddzielnie i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki ( to już ode mnie sugestia, często w domu tak jadaliśmy zupy rybne)

ja dziś zjadłam z rybnymi pielmieni z tym, że farsz do moich to była tylko ryba ( panga), cebula, sól i biały pieprz świeżo mielony( wszystko razem zmiksowane)
Z reszty masy od pielmieni zrobiłam kluseczki łyżką kładzione i też dodałam do zupy.
Całość mnie bardzo zachwyciła
lecker.gif

ucha_002.jpg

Załączniki

• ucha_002.jpg
    ucha_002.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziękuję Joanno
icon_biggrin.gif
Ale mnie smak zachwycił, zwłaszcza, że obawiałam się tych pierożków z rybnym nadzieniem
icon_biggrin.gif

zemfiroczka

Member
Wrz 7, 2008
13
0
0
Pozwolę się dołączyć z moją uchą na Festiwal Kuchni Rosyjskiej
Przepis z "Encyklopedii Kulinarnej, t.2 - Kuchnia Rosyjska" str. 24 z moimi modyfikacjami

ucha - czyli zupa rybna:
W bulionie ugotować filety rybne (najlepiej z ryby rzecznej) – u mnie był morski dorsza i mintaj – bulion ma być esencjonalnie rybny. Odłowić ryby, bulion ciut się przestudzić, i dorzucić 2 łyżeczki czarnego kawioru uprzednio przetartego przez sitko i wymieszanego z 2 łyżkami zimnej wody. Kawior po zagotowaniu ma być w bulionie ok 5 minut, do momentu, aż wypłynie na wierzch. Te, co się da - wyłowić, do bulionu wrzucić łososia i białe wino półwytrawne, gotować jeszcze 20 minut. Na talerz wrzucić wcześniejsze filety, wlać zupę z łososiem, dorzucić plasterki limonki lub cytryny.

ucha_kosa.JPG

Na kosie TUTAJ

Załączniki

• ucha_kosa.JPG
    ucha_kosa.JPG
    18.2 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy