Zupa rybna ze smietanka (bajaderka)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zupa rybna ze smietanka (New England Fish Chowder)

10 dag swiezego (nie wedzonego) boczku, takiego co ma wiecej miesa niz tluszczu - pokroic w drobna kosteczke
2 lyzki masla
2 srednie cebule, pokrojone w kostke
tymianek lub czaber (najlepszy oczywiscie swiezy, ale suszony tez bedzie dobry)
2 listki laurowe
1 kg ziemniakow, obranych, pokrojonych w plasterki
5 szklanek mocnego wywaru z ryby (moze byc z kostki, moze tez byc inny wywar np. z kurczaka, albo woda w ostatecznosci)
sol i pieprz
1 1/2 kg bardziej zwartej ryby, obranej ze skory i osci, pokrojonej na spore kawalki
1 1/2 szklanki smietanki lub wiecej

W duzym rondlu lub garnku podsmazyc boczek, az bedzie ladnie zrumieniony. Skwareczki wyjac, do tluszczu dodac maslo, cebule, ziola i listki laurowe i dusic, mieszac az cebula zmieknie, zle nie bedzie jeszcze zrumieniona. Dodac ziemniaki i wywar, jezeli wywar nie przykrywa ziemniakow, dodac torche wody. Zagotowac, przykryc i gotowac na sporym ogniu, az ziemniaki beda miekkie na zewnatrz, ale jeszcze twardawe w srodku - okolo 10 minut. Jezeli rosolek nie zgestnial mozna w tym momencie rozgniesc lyzka pare plasterkow ziemniakow i jeszcze pogotowac pare minut. Zmniejszyc ogien i dobrze przysmaczyc sola i pieprzem. Dodac rybe i gotowac na bardzo malym ogniu przez okolo 5 minut, zdjac z palnika i zostawic na 10 minut (ryba w tym czasie "dojdzie")
Bardzo delikatnie dodac smietanke i ewentualnie dosmaczyc. Zupe powinno sie zostawic na okolo godziny, aby nabrala prawidlowego smaku, a potem lekko podgrzac i podawac posypana pietruszka, szczypiorkiem i podgrzanymi skwareczkami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy