Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa selerowo - jabłkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 954015" data-attributes="member: 10341"><p>Jeszcze z jarzyn i owoców dostępnych na rynku. Jest to zupa orzeżwiająca i pobudzająca apetyt. Przepis z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>8 łyżek selera utartego na tarce o grubych oczkach</p><p>8 łyżek jabłek obranych i utartych na takiej samej tarce</p><p>4 łyżki masła</p><p>1 litr rosołu (może być z kostki)</p><p>1/2 - 1/3 szklanki kwaśnej śmietany</p><p> łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>łyżka soku cytrynowego</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>ew. 1/2 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>posiekana natka pietruszki do posypania</p><p>sól</p><p></p><p>W rondlu rozpuszczamy masło i na gorący, lecz nie zrumieniony, tłuszcz wsypujemy seler i jabłka. Dusimy je w maśle przez 5 - 8 minut, po czym do rondla wlewamy rosół. Gotujemy na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, następnie zupę podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną. Znowu zupę krótko zagotowujemy i wykańczamy łyżką soku cytrynowego, szczyptą gałki muszkatołowej i ewentualnie solą. Na zakończenie, możemy zupę &quot;uszlachetnić&quot; pół kieliszkiem białego wina. Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 954015, member: 10341"] Jeszcze z jarzyn i owoców dostępnych na rynku. Jest to zupa orzeżwiająca i pobudzająca apetyt. Przepis z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]8 łyżek selera utartego na tarce o grubych oczkach 8 łyżek jabłek obranych i utartych na takiej samej tarce 4 łyżki masła 1 litr rosołu (może być z kostki) 1/2 - 1/3 szklanki kwaśnej śmietany łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka soku cytrynowego szczypta gałki muszkatołowej ew. 1/2 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina posiekana natka pietruszki do posypania sól W rondlu rozpuszczamy masło i na gorący, lecz nie zrumieniony, tłuszcz wsypujemy seler i jabłka. Dusimy je w maśle przez 5 - 8 minut, po czym do rondla wlewamy rosół. Gotujemy na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, następnie zupę podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną. Znowu zupę krótko zagotowujemy i wykańczamy łyżką soku cytrynowego, szczyptą gałki muszkatołowej i ewentualnie solą. Na zakończenie, możemy zupę "uszlachetnić" pół kieliszkiem białego wina. Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa selerowo - jabłkowa
Top
Bottom