- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa serowa z zielonym groszkiem
Trafiłam na taką zupę na rosyjskiej stronce Kuharka.ru i postanowiłam ją ugotować na Festiwal zup.
Autorka Emerald nie podała dokładnie ile użyła ziemniaków,więc podam moje składniki.
-3 średnie ziemniaki
-1 cebula
-marchew
-2 serki topione
-sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie.
-koperek lub natka pietruszki
-5 łyżek zielonego groszku
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i obgotować.(do wody dodać liść,ziele i ziarenka pieprzu)
W tym czasie gdy się gotują,podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i po chwili dorzucić do cebuli startą na dużych oczkach marchew.
Gdy ziemniaki są prawie gotowe,dodać podsmażoną cebulę z marchewką ,2 serki topione i 5 łyżek groszku konserwowego.
Posolić,popieprzyć,chwilę pogotować aby ser się rozpuścił.
Można dodać zielony koperek lub natkę pietruszki.
Ja podsmażałam na maśle i na koniec gotowania dodałam do zupy 3 łyżki śmietany 30 %.
Trafiłam na taką zupę na rosyjskiej stronce Kuharka.ru i postanowiłam ją ugotować na Festiwal zup.
Autorka Emerald nie podała dokładnie ile użyła ziemniaków,więc podam moje składniki.

-3 średnie ziemniaki
-1 cebula
-marchew
-2 serki topione
-sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie.
-koperek lub natka pietruszki
-5 łyżek zielonego groszku
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i obgotować.(do wody dodać liść,ziele i ziarenka pieprzu)
W tym czasie gdy się gotują,podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i po chwili dorzucić do cebuli startą na dużych oczkach marchew.
Gdy ziemniaki są prawie gotowe,dodać podsmażoną cebulę z marchewką ,2 serki topione i 5 łyżek groszku konserwowego.
Posolić,popieprzyć,chwilę pogotować aby ser się rozpuścił.
Można dodać zielony koperek lub natkę pietruszki.
Ja podsmażałam na maśle i na koniec gotowania dodałam do zupy 3 łyżki śmietany 30 %.