Pyszna zupa z żółtej cukinii.Przepis N.Lawson.
2 żółte cukinie
litr rosołu z kury lub warzywnego
100g ryżu basmati
łyżka kurkumy
sól,pieprz
skórka i sok z jednej cytryny
3 łyżeczki oliwy
Umyj cukinie,ale ich nie obieraj.Pokrój na plasterki, a potem w kostkę.Włóż do garnka razem ze skórka startą z cytryny i oliwą.Wymieszaj, podduszaj na małym ogniu ok.5 minut.Dopóki nie zmiękną.Dodaj kurkumę, wlej rosół i sok z cytryny.Wrzuć ryż.Gotuj bez pokrywki 10-20 minut lub do czasu,kiedy cukinie i ryż zmiękną.Przypraw do smaku.Przed podaniem ostudź trochę,żeby zupa była ciepła,ale nie wrząca.
Bardzo polecam.Jest doskonała
2 żółte cukinie
litr rosołu z kury lub warzywnego
100g ryżu basmati
łyżka kurkumy
sól,pieprz
skórka i sok z jednej cytryny
3 łyżeczki oliwy
Umyj cukinie,ale ich nie obieraj.Pokrój na plasterki, a potem w kostkę.Włóż do garnka razem ze skórka startą z cytryny i oliwą.Wymieszaj, podduszaj na małym ogniu ok.5 minut.Dopóki nie zmiękną.Dodaj kurkumę, wlej rosół i sok z cytryny.Wrzuć ryż.Gotuj bez pokrywki 10-20 minut lub do czasu,kiedy cukinie i ryż zmiękną.Przypraw do smaku.Przed podaniem ostudź trochę,żeby zupa była ciepła,ale nie wrząca.
Bardzo polecam.Jest doskonała
