Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa wiejska z kiełbasą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 177179" data-attributes="member: 422"><p>Ten przepis mam z jakiejś starej gazety, nie mam pojęcia, jakiej. Proporcje podaję za tą gazetą, ale wszystko robię już teraz na oko. Taka zupa przypominająca mi nieco kartoflankę z dzieciństwa, którą często gotowała mi Babcia</p><p>1 kg cebuli</p><p>3 łyżki margaryny</p><p>4 szklanki bulionu (rosołu lub z kostki)</p><p>sól, pieprz</p><p>6 średnich ziemniaków</p><p>25 dag parówek</p><p>2 łyżeczki majeranku</p><p>2 łyżki posiekanego szczypiorku</p><p>- cebulę kroję w talarki</p><p>- margarynę rozgrzewam w rondlu, wrzucam cebulę, duszę, ale nie rumienię, zalewam gorącym bulionem </p><p>- przyprawiam solą i pieprzem, gotuję przez 20 min. </p><p>- ziemniaki kroję w kostkę, wrzucam do zupy, gotuję do miękkości.</p><p>- parówki kroję w plastry, wrzucam do zupy na 5 min. przed końcem gotowania</p><p>- przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem, dodaję szczypiorek.</p><p></p><p>Czasem zamiast parówek dodaję inną kiełbasę, na przykład białą albo bydgoską. Czasem, jak mi się chce, tą zupę gotuję na wywarze warzywnym, bo czasem dopada mnie niechęć do wszelkiego typu kostek rosołowych.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 177179, member: 422"] Ten przepis mam z jakiejś starej gazety, nie mam pojęcia, jakiej. Proporcje podaję za tą gazetą, ale wszystko robię już teraz na oko. Taka zupa przypominająca mi nieco kartoflankę z dzieciństwa, którą często gotowała mi Babcia 1 kg cebuli 3 łyżki margaryny 4 szklanki bulionu (rosołu lub z kostki) sól, pieprz 6 średnich ziemniaków 25 dag parówek 2 łyżeczki majeranku 2 łyżki posiekanego szczypiorku - cebulę kroję w talarki - margarynę rozgrzewam w rondlu, wrzucam cebulę, duszę, ale nie rumienię, zalewam gorącym bulionem - przyprawiam solą i pieprzem, gotuję przez 20 min. - ziemniaki kroję w kostkę, wrzucam do zupy, gotuję do miękkości. - parówki kroję w plastry, wrzucam do zupy na 5 min. przed końcem gotowania - przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem, dodaję szczypiorek. Czasem zamiast parówek dodaję inną kiełbasę, na przykład białą albo bydgoską. Czasem, jak mi się chce, tą zupę gotuję na wywarze warzywnym, bo czasem dopada mnie niechęć do wszelkiego typu kostek rosołowych. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa wiejska z kiełbasą
Bottom