Przepis Agnieszki Kręglickiej, wypatrzony w Wysokich Obcasach. Obliczona na 6 porcji, a ja robiłam z połowy porcji i starczyło mi tylko na dwa razy. Albo jestem łakoma, albo zupa jest bardzo dobra.
Składniki
posiekany pęczek dymki
3 cebule pokrojone w plasterki
2 posiekane pory (tylko białe części)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (brałam 30 %, można też inną)
4 łyżki masła
utarty ząbek czosnku
2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 litr rosołu (wzięłam drobiowy z kostki)
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy do miękkości w rosole. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pory, cebulę, dymkę i czosnek. Smażymy, mieszając, przez około 20 minut. Warzywa wrzucamy do rosołu, chwilę razem gotujemy i póżniej miksujemy. Do śmietanki wlewamy najpierw trochę gorącej zupy, żeby ją zahartować i dopiero łączymy z resztą zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienne obiady.
Składniki
posiekany pęczek dymki
3 cebule pokrojone w plasterki
2 posiekane pory (tylko białe części)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (brałam 30 %, można też inną)
4 łyżki masła
utarty ząbek czosnku
2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 litr rosołu (wzięłam drobiowy z kostki)
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy do miękkości w rosole. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pory, cebulę, dymkę i czosnek. Smażymy, mieszając, przez około 20 minut. Warzywa wrzucamy do rosołu, chwilę razem gotujemy i póżniej miksujemy. Do śmietanki wlewamy najpierw trochę gorącej zupy, żeby ją zahartować i dopiero łączymy z resztą zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienne obiady.