- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa z batatów,czerwonej soczewicy i pasty tahini
1 duży batat
2 małe marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki soczewicy
2 łyżki pasty tahini
pół łyżeczki płatków chili
bulion
sól,pieprz
groszek ptysiowy
2 cebule i 2 ząbki czosnku pokroiłam i podsmażyłam na maśle,dorzuciłam 1 pokrojonego w kostkę batata duży)i 2 małe marchewki,
a po paru minutach dodałam 3 łyżki soczewicy.
Chwilę pomieszałam,wlałam bulionu tyle,aby sięgał cm nad warzywa i parę minut gotowałam.
Potem to wszystko zmiksowałam,dołożyłam 2 łyżki pasty tahini,wlałam resztę bulionu,wsypałam pół łyżeczki płatków chili.
Doprawiałam na samym końcu solą i pieprzem,bo miałam dość mocny bulion i nie chciałam przedobrzyć.
Wcisnęłam jeszcze 2 duże ząbki czosnku,bo czegoś mi brakowało.
Na talerzu już dodałam groszek i odrobinę natki.
Zdjęcia nie mam,bo to była radosna twórczość
szybko zjedzona.
1 duży batat
2 małe marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki soczewicy
2 łyżki pasty tahini
pół łyżeczki płatków chili
bulion
sól,pieprz
groszek ptysiowy
2 cebule i 2 ząbki czosnku pokroiłam i podsmażyłam na maśle,dorzuciłam 1 pokrojonego w kostkę batata duży)i 2 małe marchewki,
a po paru minutach dodałam 3 łyżki soczewicy.
Chwilę pomieszałam,wlałam bulionu tyle,aby sięgał cm nad warzywa i parę minut gotowałam.
Potem to wszystko zmiksowałam,dołożyłam 2 łyżki pasty tahini,wlałam resztę bulionu,wsypałam pół łyżeczki płatków chili.
Doprawiałam na samym końcu solą i pieprzem,bo miałam dość mocny bulion i nie chciałam przedobrzyć.
Wcisnęłam jeszcze 2 duże ząbki czosnku,bo czegoś mi brakowało.
Na talerzu już dodałam groszek i odrobinę natki.
Zdjęcia nie mam,bo to była radosna twórczość
