Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z brukselki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 954047" data-attributes="member: 2721"><p>Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci - stąd jej nazwa od stolicy tego kraju - Brukseli. To dość niedoceniane warzywo, jak mi się wydaje. Tymczasem zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej. Jest bogatym źródłem witamin E. K, B1, B2, B6 i C. Poza tym - jest przecież bardzo smaczna i można ją podać na wiele sposobów, np.<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29732&hl=brukselka" target="_blank"> z marchewką </a>lub w postaci pysznej zupy.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]50598[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>0,25 kg brukselki</p><p>0,25 kg ziemniaków</p><p>1 marchewka</p><p>1 łyżeczka pieprzu ziołowego</p><p>1/2 łyżeczki kminku mielonego</p><p>sól i pieperz do smaku</p><p>2 łyżki posiekanego koperku</p><p></p><p>100 ml gęstej kwaśnej śmietany</p><p>2-3 łyżki mąki</p><p></p><p></p><p>Z brukselki odciąć twarde końcówki i wierzchnie listki, jeśli są nieładne. Brukselkę przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ( duże oczka).</p><p>Warzywa ugotować razem z przyprawami w 1.5 litra wody ( ok 20 min.) . Kiedy ziemniaki i brukselka będą miękkie, wymieszać śmietanę z mąką. Najpierw do śmietany dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czym wlać śmietanę do zupy. Zagotować i dodać koperek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 954047, member: 2721"] Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci - stąd jej nazwa od stolicy tego kraju - Brukseli. To dość niedoceniane warzywo, jak mi się wydaje. Tymczasem zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej. Jest bogatym źródłem witamin E. K, B1, B2, B6 i C. Poza tym - jest przecież bardzo smaczna i można ją podać na wiele sposobów, np.[URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29732&hl=brukselka"] z marchewką [/URL]lub w postaci pysznej zupy. [ATTACH=full]50598[/ATTACH] 0,25 kg brukselki 0,25 kg ziemniaków 1 marchewka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki kminku mielonego sól i pieperz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 2-3 łyżki mąki Z brukselki odciąć twarde końcówki i wierzchnie listki, jeśli są nieładne. Brukselkę przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ( duże oczka). Warzywa ugotować razem z przyprawami w 1.5 litra wody ( ok 20 min.) . Kiedy ziemniaki i brukselka będą miękkie, wymieszać śmietanę z mąką. Najpierw do śmietany dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czym wlać śmietanę do zupy. Zagotować i dodać koperek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z brukselki
Bottom