- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa z cukinii , serka topionego i wina
1 kg cukinii
1 cebula
4 ząbki czosnku
400 g ziemniaków
Marchew, plaster selera
bulion warzywny lub woda ( ok. 1 l)
150 g topionego sera
300 ml białego wytrawnego wina
oliwa
sól, pieprz
Na oliwie ze złocić posiekany czosnek i cebule. Dorzucić pokrojone surowe ziemniaki, marchew i seler przesmażyć kilka minut. Dolać bulion i wino. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Cukinie wraz z miąższem pokroić, jedną trzecią wydrążyć i zachować, a miąższ dodać do bulionu. Gotować jeszcze 15 minut. Zupa z cukinii powinna być dobrze doprawiona do smaku. Zdjąć z ognia, zmiksować. Ponownie zagotować. Dodać odłożone kawałki cukinii i topionego sera (najlepiej jest to rozmieszać w małej ilości gorącej zupy) gotować kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Zupa z cukinii najlepiej smakuje ze śmietaną lub grzankami, na przykład czosnkowymi.
PS Dodanie wina to ukłon do receptury , jaki stosowała do tej potrawy Sw Hildegarda z Bigen. A ona z pewnością wiedziała co robi.

1 kg cukinii
1 cebula
4 ząbki czosnku
400 g ziemniaków
Marchew, plaster selera
bulion warzywny lub woda ( ok. 1 l)
150 g topionego sera
300 ml białego wytrawnego wina
oliwa
sól, pieprz
Na oliwie ze złocić posiekany czosnek i cebule. Dorzucić pokrojone surowe ziemniaki, marchew i seler przesmażyć kilka minut. Dolać bulion i wino. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Cukinie wraz z miąższem pokroić, jedną trzecią wydrążyć i zachować, a miąższ dodać do bulionu. Gotować jeszcze 15 minut. Zupa z cukinii powinna być dobrze doprawiona do smaku. Zdjąć z ognia, zmiksować. Ponownie zagotować. Dodać odłożone kawałki cukinii i topionego sera (najlepiej jest to rozmieszać w małej ilości gorącej zupy) gotować kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Zupa z cukinii najlepiej smakuje ze śmietaną lub grzankami, na przykład czosnkowymi.
PS Dodanie wina to ukłon do receptury , jaki stosowała do tej potrawy Sw Hildegarda z Bigen. A ona z pewnością wiedziała co robi.
