- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Na podstawie przepisu z wkładki "Kuchnia polska" do gazety "Przyjaciółka".
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 2 cebule
- 30 dkg wołowiny bez kości
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka cukru
- sól, liść laurowy, mielony pieprz
Cebulę pokroić w krążki, obsmażyć na maśle.
Mięso pokroić w drobną kostkę włożyć do garnka, dodać cebulę i czosnek roztarty z solą - zalać 2 l wrzącej wody (trochę się wygotuje z wołowiną).
Gotować 30 minut.
Następnie dodać poszatkowaną kapustę, gotować ok. 15 minut.
Na końcu dodać ziemniaki i jabłko pokrojone w kostkę - gotować do miękkości.
Doprawić do smaku.
W przepisie wszystkie składniki mają się gotować razem, ale ja zawsze najpierw podgotowuję samą wołowinę, a po pewnym czasie dodaję pozostałe składniki - zgodnie z ich czasem gotowania.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 2 cebule
- 30 dkg wołowiny bez kości
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka cukru
- sól, liść laurowy, mielony pieprz
Cebulę pokroić w krążki, obsmażyć na maśle.
Mięso pokroić w drobną kostkę włożyć do garnka, dodać cebulę i czosnek roztarty z solą - zalać 2 l wrzącej wody (trochę się wygotuje z wołowiną).
Gotować 30 minut.
Następnie dodać poszatkowaną kapustę, gotować ok. 15 minut.
Na końcu dodać ziemniaki i jabłko pokrojone w kostkę - gotować do miękkości.
Doprawić do smaku.
W przepisie wszystkie składniki mają się gotować razem, ale ja zawsze najpierw podgotowuję samą wołowinę, a po pewnym czasie dodaję pozostałe składniki - zgodnie z ich czasem gotowania.
Ostatnią edycję dokonał moderator: