Zupa z czerwonej kapusty

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Na podstawie przepisu z wkładki "Kuchnia polska" do gazety "Przyjaciółka".

Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 2 cebule
- 30 dkg wołowiny bez kości
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka cukru
- sól, liść laurowy, mielony pieprz

Cebulę pokroić w krążki, obsmażyć na maśle.
Mięso pokroić w drobną kostkę włożyć do garnka, dodać cebulę i czosnek roztarty z solą - zalać 2 l wrzącej wody (trochę się wygotuje z wołowiną).
Gotować 30 minut.
Następnie dodać poszatkowaną kapustę, gotować ok. 15 minut.
Na końcu dodać ziemniaki i jabłko pokrojone w kostkę - gotować do miękkości.
Doprawić do smaku.

W przepisie wszystkie składniki mają się gotować razem, ale ja zawsze najpierw podgotowuję samą wołowinę, a po pewnym czasie dodaję pozostałe składniki - zgodnie z ich czasem gotowania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy