- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
wg Pascala.
1 cebula
2- 3 ząbki czosnku
1 - 2 łyzeczki curry w proszku
1 łyzeczka imbiru w proszku
1 litr bulionu
1 kubek soczewicy
1 puszka mleka kokosowego
olej
sol, pieprz cytrynowy, liśc laurowy
1- 2 cytryny lub 1-2 limonki (ja kocham cytrynę więc daję naprawde duzo)
sok z 1/2 pomaranczy
1 papryczka chilli
Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na oleju Dodac curry, imbir i listek i chilli. Wsypać soczewicę. Wymieszać. Zalać bulionem. Wcisnąc oba soki (ilośc wedle uznania, ja daję sok z minimum 1/2 cytryny + wrzucam plasterki). Doprawić solą i piperzem cytryn.Gotowac aż soczewica zmięknie. Przed podaniem wlać mleko kokosowe, podgrzac. Jeśc
1 cebula
2- 3 ząbki czosnku
1 - 2 łyzeczki curry w proszku
1 łyzeczka imbiru w proszku
1 litr bulionu
1 kubek soczewicy
1 puszka mleka kokosowego
olej
sol, pieprz cytrynowy, liśc laurowy
1- 2 cytryny lub 1-2 limonki (ja kocham cytrynę więc daję naprawde duzo)
sok z 1/2 pomaranczy
1 papryczka chilli
Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na oleju Dodac curry, imbir i listek i chilli. Wsypać soczewicę. Wymieszać. Zalać bulionem. Wcisnąc oba soki (ilośc wedle uznania, ja daję sok z minimum 1/2 cytryny + wrzucam plasterki). Doprawić solą i piperzem cytryn.Gotowac aż soczewica zmięknie. Przed podaniem wlać mleko kokosowe, podgrzac. Jeśc
