Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Klio" data-source="post: 608650" data-attributes="member: 5620"><p>Nie chcę zakładać nowego wątku, więc dołączę się tutaj z moją zupą z soczewicy:</p><p>ok. 220 g soczewicy czerwonej (połowę paczki, w której zazwyczaj jest 450 g)</p><p>2 l wody,</p><p>1 marchew, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, kawałek selera, mały por, 1 pomidor, sól, pieprz czarny, majeranek, oliwa.</p><p>Soczewicę zalać wodą, gotować. Cebulę pokroić w kostkę, por w półkrążki, czosnek zmiażdżyć, por, pietruszkę i seler zetrzeć na wióry. Cebulę zezłocić na oliwie, dodać rozdrobnione warzywa - bez pomidora - podsmażyć razem 3-4 minuty, dodać do zupy. Gotować do miękkości, ja lubię jak soczewica się rozpadnie, dodać pokrojonego w kostkę pomidora (bez skóry), pogotować jeszcze 5 minut. Wsypać majeranek, przyprawić do smaku. Posypać natką, koperkiem, ale niekoniecznie.</p><p>Czasem do tej zupy dodaję zacierki.</p><p>Równie dobra zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień. Można ją zamrażać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Klio, post: 608650, member: 5620"] Nie chcę zakładać nowego wątku, więc dołączę się tutaj z moją zupą z soczewicy: ok. 220 g soczewicy czerwonej (połowę paczki, w której zazwyczaj jest 450 g) 2 l wody, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, kawałek selera, mały por, 1 pomidor, sól, pieprz czarny, majeranek, oliwa. Soczewicę zalać wodą, gotować. Cebulę pokroić w kostkę, por w półkrążki, czosnek zmiażdżyć, por, pietruszkę i seler zetrzeć na wióry. Cebulę zezłocić na oliwie, dodać rozdrobnione warzywa - bez pomidora - podsmażyć razem 3-4 minuty, dodać do zupy. Gotować do miękkości, ja lubię jak soczewica się rozpadnie, dodać pokrojonego w kostkę pomidora (bez skóry), pogotować jeszcze 5 minut. Wsypać majeranek, przyprawić do smaku. Posypać natką, koperkiem, ale niekoniecznie. Czasem do tej zupy dodaję zacierki. Równie dobra zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień. Można ją zamrażać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy
Top
Bottom